Employer branding 2020: vijf ontwikkelingen
Arbeidsvoorwaarden, HRM, Leiderschap, arbeidsmarkt, Artikel, employer branding, organisatieontwikkeling, werk-privébalans, Werkgeluk

Employer branding zorgt voor succesvollere organisaties zeggen ze. Deze organisaties vervullen sneller hun vacatures, er is minder verloop, minder verzuim, medewerkers zijn loyaler en meer bevlogen en betrokken.
Wow, dat is nogal wat. Tijd om eens dieper in dit onderwerp te duiken. Want wat houdt employer branding in en welke ontwikkelingen zijn interessant om in de gaten te houden?
We zochten het voor je uit.
Wat is employer branding?
Employer branding is je organisatie als merk de arbeidsmarkt inbrengen. De organisatie promoten als interessante werkgever onder potentiële nieuwe medewerkers. Je creëert een werkgeversimago rondom je eigen organisatie en mensen beoordelen op basis van dit imago of ze bij je willen werken.
Maar je bent als werkgever natuurlijk niet de enige die werkt aan dit imago. Je bent een organisatie, je werkt met klanten en je hebt huidige medewerkers en oud-medewerkers.
Al deze kanten dragen bij aan je imago. Want je kunt jezelf nog zo positief in de markt zetten, brengen alle andere kanten een heel ander beeld naar buiten, dan wordt je imago natuurlijk nooit geloofd.
Daarom is het belangrijk om erachter te komen wat de mening is van al deze kanten over jouw organisatie als werkgever. Klopt dit beeld met wie en wat je wilt zijn? Of moet je misschien wel veranderen om een nieuw beeld te creëren?
Employer branding, de ontwikkelingen
Wat gebeurt er binnen de markt op het gebied van employer branding? We kunnen stellen dat er veel gebeurt, want nooit eerder was deze term zo populair. Met de krappe arbeidsmarkt proberen organisaties zich op alle mogelijke manieren in goed daglicht te stellen van potentiële medewerkers en employer branding is hier een groot onderdeel van.
Hans Kroonen en Jari Kloppenburg van Steam, een employer branding bureau, signaleerden vijf ontwikkelingen waarvan zij verwachten dat ze in 2020 alleen maar groter zullen worden. In dit artikel behandelen we er twee. In een volgend artikel de volgende drie.
Ontwikkeling 1 – Gelukkige en gezonde medewerkers, gelukkige klanten
De aandacht voor medewerkers en hun pad binnen een organisatie groeit sterk de afgelopen jaren. Richard Branson zei het al natuurlijk: “Clients do not come first, employees come first. If you take care of your employees, they will take care of the clients”.
En zo is het. Door je medewerkers de juiste aandacht te geven, door een pad met en voor hen te creëren die bij hen past en waar ze zich zichzelf en zich gelukkig voelen, is de kans groot dat deze medewerkers zich goed inzetten. Voor je klanten, maar net zo goed voor jou als werkgever, waardoor ze langer bij je blijven.
Hoe zorg je voor gelukkige en gezonde medewerkers?
Er zijn natuurlijk heel wat manieren om voor gelukkige en gezonde medewerkers te zorgen. En elke medewerker is uniek en heeft waarschijnlijk zijn of haar eigen aandachtspunten. Maar over het algemeen zijn er zeker wat generieke punten waar werkgevers extra aandacht aan mogen geven.
Mona Kroon, corporate salesmanager bij Targus, deelt vijf goede voornemens waarmee je medewerkers stimuleert om 2020 fit te beginnen:
Creëer een goede werk-privébalans
Helaas blijkt dat steeds meer medewerkers te maken krijgen met burn-out (gerelateerde) klachten. Dit heeft ook voor werkgevers grote gevolgen, dit verzuim kost jaarlijks namelijk 2,8 miljard euro. Een enorm bedrag dat nog steeds stijgt.
Door medewerkers een goede werk-privébalans te bieden, zorg je voor gelukkige en gemotiveerde medewerkers. Je kunt dit onder andere creëren door flexibele werktijden in te voeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat medewerkers met flexibele werktijden productiever, energieker en gemotiveerder zijn.
Daarnaast kun je zelf het goede voorbeeld geven door niet in de avonden te mailen of bellen en regelmatig bespreekbaar te maken hoe het gaat met je medewerkers. Niet alleen op de werkvloer, maar ook privé.
Happy home-office
Af en toe een dagje thuiswerken, vinden je medewerkers vaak heerlijk. Geen collega’s die ze afleiden, niet aansluiten in de file naar het werk en lekker hun eigen muziek opzetten.
De mogelijkheid om thuis te werken kan ook bijdragen aan een goede werk-privébalans. Een efficiënte thuiswerkplek is hierin wel essentieel. Hierdoor kunnen medewerkers daadwerkelijk productiever aan de slag. Door hen een aantal handige tools te bieden, kunnen zij hun thuiswerkdag optimaal benutten.
Genoeg beweging voor je medewerkers
Dat beweging goed is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar door onze drukke levens schiet de sportschool er wel eens bij in. Dit geldt zeker ook voor medewerkers.
Reik hen dan ook de nodige handvatten aan waardoor ze (ongemerkt) aan hun dagelijkse beweging komen. Denk bijvoorbeeld eens aan wandelend vergaderen. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar het bevordert ook de creativiteit en concentratie.
Daarnaast zijn een pingpongtafel op kantoor of een (gedeeltelijke) vergoeding voor een sportabonnement initiatieven die veel organisaties al hebben ingevoerd.
Gezond eten en drinken op de werkvloer
Medewerkers die gezond eten en drinken zijn productiever en minder vaak ziek. Echter, je kunt niet voor je medewerkers bepalen wat ze eten, zeker niet buiten het werk om.
Wel kun je hen voorzien van de optie tot gezond eten en drinken. Een fruitmand voor tussendoortjes, soep voor in de pauze en geen frisdranken of ongezonde snacks tijdens de vrijdagmiddagborrel.
Uit onderzoek blijkt zelfs dat medewerkers van hun leidinggevende verwachten dat er gezond eten wordt aangeboden.
Een hippe, moderne, stimulerende en ergonomische werkplek
De werkplek van 2020 ziet er een stuk moderner uit dan die van tien jaar geleden. Zo hebben veel organisaties afscheid genomen van de vaste PC en deze vervangen door laptops.
Mede door deze ontwikkeling hebben we tegenwoordig veel mogelijkheden om al dat bureauwerk aangenamer te maken voor ons lichaam. Met verstelbare (sta)bureaus kun je een goede houding aannemen en afwisselen van staan naar zitten, en andersom.
Door een aantal grote skippyballen aan te schaffen, kunnen medewerkers hier ook af en toe op gaan zitten. Hiermee word je ‘gedwongen’ om je houding constant stabiel te houden en je core te versterken.
Ontwikkeling 2 – De werkgeverskant van je organisatie is de meest menselijke kant
Een groot onderdeel van employer branding is natuurlijk de werving van nieuwe medewerkers. Deze nieuwe medewerkers moeten zich goed voelen bij de organisatie, willen graag weten waar ze komen te werken en wat ze kunnen verwachten.
Nu het absoluut een medewerkersmarkt is, waar de banen voor het oprapen liggen, eisen medewerkers ook veel meer. Ze willen ergens werken waar ze zich mee kunnen verbinden, ze willen in de cultuur passen en gevoelsmatig voelen dat het past.
Door employer branding goed in te zetten, zorg je ervoor dat potentiële medewerkers deze menselijke en gevoelskant van je organisatie leren kennen.
Hans Kroonen van Steam motiveert dit: “Hoe je met je mensen omgaat, waar je met elkaar aan werkt, het doel dat je nastreeft, dat zegt heel veel over wie je bent. Als je dat goed etaleert, kan het in je voordeel werken”.
Het gaat om meer dan primair het werk
Ook vinden potentiële medewerkers het belangrijk om te weten wat ze nog meer van jou als organisatie mogen verwachten. Het gaat niet alleen maar om de functie waarop ze solliciteren, het gaat ook om de cultuur, de collega’s, de normen en waarden en natuurlijk de secundaire voorwaarden.
Uit het Nationaal Salarisonderzoek 2019 van Intermediair blijkt dat medewerkers onder andere kiezen voor een nieuwe werkgever, omdat ze meer mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling (21 procent) en betere secundaire arbeidsvoorwaarden (20 procent) willen.
De aangeboden opleidingen of cursussen worden ook door Nederlandse medewerkers met beide handen aangegrepen. Zo heeft meer dan de helft van de Nederlanders de afgelopen twee jaar een cursus gevolgd en 5,5 procent van de medewerkers is in de afgelopen twee jaar gestart met een (meerjarige) opleiding.
Interessant is dat uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen standvastiger zijn dan mannen wat betreft het vergroten van hun vaardigheden. Zo zijn er afgelopen tijd minder vrouwen (40 procent) dan mannen (60 procent) vroegtijdig gestopt met een cursus. Van de Nederlanders die in de afgelopen twee jaar een opleiding daadwerkelijk hebben afgerond, was ook meer dan de helft (52 procent) vrouw.
Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode Business Universiteit zegt hierover: “Vrouwen staan open voor het vergroten van hun vaardigheden via cursussen of opleidingen vanuit de werkgever. Dat biedt perspectief voor doorgroeimogelijkheden en mogelijk op termijn meer vrouwen in het middenmanagement, wat bijdraagt aan meer gelijkheid tussen seksen en meer evenwichtige leiderschapsstijlen in een organisatie”.
Zie je dit ook terug binnen jullie organisatie? Dit is namelijk een heel mooi punt voor employer branding, helemaal omdat de discussie continu weer oplaait over het achterstellen van vrouwen binnen de arbeidsmarkt.
Employer branding, het vervolg…
Ben je benieuwd naar de volgende drie ontwikkelingen op het gebied van employer branding? In het volgende artikel gaan we daar uitgebreid op in.