Employee Experience? Nee, gewoon aan de slag met duurzame inzetbaarheid

Duurzaam inzetbaar zijn is tegenwoordig vooral een reis maken. De “employee journey of experience” noemen we dat in HR-land.

Onderdruk van de schaarste op de arbeidsmarkt en het niet of steeds moeilijker kunnen vinden van het juiste en beschikbare talent, zetten werkgevers weer hard in op het personeel dat ze al hebben. Hoe houd je ze vast en hoe houd je ze gemotiveerd, betrokken en productief?

Dat is wat we de employee experience noemen (“binden en boeien” noemden we dat een paar jaar geleden). Ja, zoals je weet is HR erg goed in het verzinnen van nieuwe termen. Misschien om de eigen onzekerheid te verbergen dat we eigenlijk niet zo goed weten hoe we het moeten aanpakken!

Onboarding en offboarding

Als we de cijfers mogen geloven, dan is het voor menig werknemer ook echt een ‘experience’. Een groot deel van de nieuw ingestroomde medewerkers (soms tot 40 procent) is binnen het eerste jaar alweer weg en met name mensen binnen de jonge generatie (Y of millenials) vinden hun bestemming in die reis blijkbaar maar moeilijk.

Of ze vallen uit door werkstress of burn-out. Dit zijn één op de vier medewerkers van de jonge generatie en 18 procent van het totale aantal werknemers volgens onderzoeksbureau TNO.

Dus het ‘onboarden-journey-experience-offboarden’ lijkt nog niet zo eenvoudig te zijn.

Het zit hem dan ook niet in al deze modieuze termen en trends, maar in een effectieve en geïntegreerde aanpak van duurzame inzetbaarheid. Ja, ik weet het, dit was vorig jaar nog een zogenaamd jeukwoord, maar toch. Natuurlijk, als we niet weten hoe we het aan moeten pakken, ervaren we het als lastig, ergeren we ons eraan en gaan over tot de orde van de dag. Dan verzinnen wel weer nieuwe HRM-woorden en trends!

Dit terwijl duurzame inzetbaarheid voor mij in feite hetzelfde is als HRM! Dus wat is nu het probleem? Dat we niet weten waar te beginnen, dat we het te complex vinden, te veel een containerbegrip? Dat is in feite hetzelfde om de werknemer als mens te complex en te lastig te vinden, toch?

Duurzame inzetbaarheid hoeft niet moeilijk te zijn

In feite gaat het om medewerkers zo goed mogelijk inzetten, dat ze hun talenten benutten en ontwikkelen, ervoor zorgdragen dat ze werkplezier of werkgeluk ervaren, dat ze zoveel mogelijk in balans zijn met zichzelf en de omgeving en om leren gaan met alle prikkels en stressoren die op ze afkomen.

Dat ze de organisatie waar ze voor werken sterker en beter maken, waardoor er betrokken klanten en/of cliënten ontstaan. Dat we samen winst maken en ons tegelijkertijd inzetten voor maatschappelijke doeleinden!

In mijn nieuwe boek over duurzame inzetbaarheid, ‘Aan de slag met duurzame inzetbaarheid: van dialoog naar rendement’ dat eind maart 2020 is verschenen, laat ik zien aan de hand van een eenvoudig, geïntegreerd model dat duurzame inzetbaarheid helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

We hoeven niet die supermedewerker, topatleet of topvoetballer te zijn zoals al die zichzelf benoemde goeroes ons voortdurend laten weten!

Antwoord gevend op waar het om gaat, vormt de kern van dat model: we willen vitaal zijn en blijven, bekwaam gevonden worden, wendbaar – zodat we ons positief kunnen blijven aanpassen – en veerkrachtig zijn in het positief afstemmen van werk en privé, en omgaan met druk waarmee we te maken hebben.

Leidinggevenden

Maar dat vraagt ook om andere leiders: leidinggevenden die het als hun belangrijkste opgave ervaren om hun medewerkers vitaal, bekwaam, wendbaar en veerkrachtig te laten zijn.

Leiders die leider willen en kunnen zijn, coachen, motiveren en inspireren hun medewerkers op deze vier dimensies. Ze durven en kunnen loslaten zodat medewerkers zoveel mogelijk autonoom kunnen werken met voldoende regelruimte.

Niet voor niets worden autonomie en regelruimte gezien in negatieve zin als twee cruciale stressbronnen, maar juist in positieve zin als twee essentiële energiebronnen.


Peter Dona Aan de slag met Duurzame InzetbaarheidPeter Dona’s nieuwe boek Aan de slag met duurzame inzetbaarheid: van dialoog naar rendement, is in maart 2020 verschenen bij Boom Uitgevers. Het geeft niet alleen inzichten in het model, de theorie die eraan ten grondslag ligt, maar biedt vooral veel instrumenten, methodieken en checklists om daadwerkelijk aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid.


 

Deel dit artikel