30 procent van mkb’ers geeft aan dat werknemers deelnemen aan digitale vergaderingen in het verkeer

Bij ruim 30 procent van de mkb’ers nemen medewerkers regelmatig deel aan online vergaderingen in de auto. Dat blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van
Interpolis.

Met het afschaffen van het thuiswerkadvies zag de verzekeraar in zijn data
de verkeersintensiteit toenemen en tegelijkertijd het aantal verkeersongevallen
oplopen.

Uit de BedrijvenMonitor blijkt dat 69 procent van de mkb’ers geen afspraken heeft gemaakt
met de medewerkers over het veilig bijwonen van vergaderingen in de auto. Dit terwijl 49
procent van de mkb’ers verwacht dat digitaal vergaderen een belangrijke positie blijft
innemen in hun bedrijf, ook nu personeel weer terugkeert naar kantoor.

Afleiding belangrijke oorzaak van ongevallen
Uit eerder onderzoek blijkt dat bij 68 procent van de verkeersongevallen afleiding een
rol speelt, bijvoorbeeld afleiding door het gebruik van de telefoon in de auto.

Met de toename van het woon-werkverkeer na het afschaffen van het thuiswerkadvies en de blijvende trend van online vergaderen – wat ook in de auto gebeurt – is het volgens Interpolis dan ook noodzakelijk dat werkgevers afspraken maken met hun werknemers over veilig deelnemen aan het verkeer. Hun advies is om deze afspraken op te nemen als vast onderdeel van het mobiliteitsplan, waarin werkgevers en werknemers afspraken opnemen over mobiliteitszaken.

Nieuwe vormen van mobiliteit winnen terrein in mobiliteitsplan
Werkgevers grijpen het terugkeren naar kantoor aan als een kans om het
mobiliteitsplan te wijzigen. Zo overweegt 16 procent van de mkb’ers om de
persoonsgebonden leaseauto niet meer aan te bieden, blijkt uit de BedrijvenMonitor.

Tegelijkertijd winnen duurzamere vormen van mobiliteit aan terrein: 17 procent van de
mkb’ers overweegt om een fietsplan in te voeren en 14 procent overweegt om een deelauto beschikbaar te stellen. Daarbij is het volgens de verzekeraar wel van belang dat er ook afspraken komen over veilig deelnemen aan het verkeer. Een zakelijk telefoongesprek voeren op de fiets zorgt bijvoorbeeld voor veel afleiding en kan leiden tot verkeersongevallen.

Waarom is vergaderen achter het stuur gevaarlijker dan bellen?
Yvette Melis, mobiliteitspecialist van Interpolis: “We weten dat afleiding in het verkeer al voor problemen zorgt. Videobellen is een activiteit die dusdanig niet past bij goed opletten in het verkeer dat het voor meer ongelukken kan zorgen”.

Dat komt volgens Yvette omdat je al die stemmen moet plaatsen bij de juiste personen, maar je kan ook onmogelijk opletten op je videoconference en tegelijkertijd alle verkeersdeelnemers in gaten houden plus jouw eigen weggebruik. Het is volgens haar bij grote groepen in een Zoom-sessie best lastig om iedereen te onderscheiden zonder beeld. En er zijn zelfs mensen die hun camera aanzetten in de auto en kijken naar de smartphone.

Verbieden online vergaderen in de auto
Q: Kan Interpolis het effect van vergaderen achter het stuur terugvinden in de schademeldingen? En zo nee, zijn er al wel gevallen bekend? Wellicht mogelijk om van een geval – geanonimiseerd – de toedracht te schetsen.

Interpolis weet vanuit de bedrijvenmonitor dat veel ondernemers bezig zijn met het onderwerp ‘hybride werken’. Ze zien ook dat mensen weer vaker voor hun werk op pad gaan en dat bijna 70 procent van de werkgevers nog geen afspraken heeft gemaakt. De verzekeraar mag geen specifieke casussen bespreken waarin deze vorm van afleiding voor een ongeval heeft gezorgd, maar vreest wel dat bij het uitblijven van deze afspraken het vaker gaat voorvallen en

Q: Hoe kan werkgever verbieden dat er online wordt vergaderd vanuit de auto? Is het bijvoorbeeld een idee om het alleen in de spits te verbieden?

Rene –  Idealiter wordt er helemaal niet gebeld of online vergadert tijdens het autorijden. Om mensen hiermee te helpen hebben we de AutoModus-app geïntroduceerd. Hiermee stimuleren ze telefoonvrij rijden en halen ze een belangrijke vorm van afleiding weg achter het stuur.

Deel dit artikel