Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

Wat zijn aandachtspunten bij ESS?

Vragen op categorie

Home > Blog > Veelgestelde vragen > Wat zijn aandachtspunten bij ESS?

Employee Self Service (ESS) geeft medewerkers op elk moment online (geautoriseerd) toegang tot hun eigen gegevens. Hierdoor worden de taken van de personeelsadministratie verlicht en omdat de medewerker zelf verantwoordelijk is, is de kans op fouten kleiner. Behalve voordelen zoals tijdsbesparing en efficiëntie zijn er ook een paar belangrijke aandachtspunten rondom het werken met ESS functionaliteit:

  • Als medewerkers uit dienst treden moet zij nog wel de beschikking hebben over hun loonstroken en jaaropgaven, maar ze mogen geen toegang meer hebben tot gegevens van andere medewerkers.
  • Let ook op de fiscale bewaarplicht van documenten; dit is
    met name een aandachtspunt als je de gegevens hebt ondergebracht bij een SAAS aanbieder (tegenwoordig het merendeel van de aanbieders). Maar ook als je overstapt naar een nieuw salaris- en of HRM-software kan de bewaarplicht een aandachtspunt zijn.
  • De Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) schrijft voor dat persoonsgegevens niet langer bewaard mogen worden dan noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of worden gebruikt. Er zijn gegevens waarvoor een wettelijke bewaartermijn geldt, zoals een loonbelastingverklaring, en andere gegevens.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten. Je leert wat elke HR-professional moet weten over arbo en verzuim en voorkomt je dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt.

✓ De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid

✓ De bla bla van PSA

✓ Alles wat je wel en wat je vooral niet mag vragen aan je zieke medewerker