Eenzaamheid ligt op de loer hoe pas ik mijn RI&E hierop aan

Eenzaamheid ligt op de loer: hoe pas ik mijn RI&E hierop aan?

23 juni 2021
RIE

Thuiswerken heeft allerlei voordelen. Je hebt geen reistijd en draagt bij aan een schonere lucht. Helaas brengt het ook nadelen met zich mee. Medewerkers missen vooral de sociale contacten. Een kopje koffie drinken bij de koffiecorner of even gezellig ouwehoeren bij een collega aan zijn of haar bureau. Ook uit de cijfers blijkt dat het thuiswerken niet iedereen goed doet. Het versterkt namelijk het gevoel van eenzaamheid. Uit een CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden blijkt 35% van de thuiswerkers zich steeds eenzamer voelt door het thuiswerken.

Als werkgever moet je hierop bedacht zijn en de juiste maatregelen nemen om dit te voorkomen. Je kunt dit opnemen in je Risico inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Dit is een levend document dat er voor zorgt dat je op de hoogte bent van de risico’s die binnen je organisatie spelen. Eenzaamheid door middel van thuiswerken kan één van die risico’s zijn. In een plan van aanpak leg je zaken vast om deze risico’s te vermijden en te verkleinen.

In dit artikel geven we vijf tips hoe je eenzaamheid bij je medewerkers kunt tegengaan.

Tip 1: Maak digitaal contact gemakkelijk

Door thuiswerken is het fysiek contact met collega’s een stuk minder geworden. Zij werken veelal vanachter hun eigen laptop. Een digitale spreekbuis hebben zij in principe al paraat staan. Zorg daarom dat je de juiste digitale middelen en programma’s aanreikt waarmee medewerkers gemakkelijk onderling contact kunnen leggen. Hiermee stimuleer je interactie en neem je belemmeringen bij collega’s weg om contact te kunnen leggen.

Tip 2: Bespreek het onderwerp

Tijdens de coronacrisis hebben medewerkers in meer of mindere mate met eenzaamheid te maken. Het is daarom niet gek om dit onderwerp te bespreken tijdens een werkoverleg, functioneringsgesprek of een digitale zoom call. Benadruk bij je medewerkers dat het niet iets is waar zij zich voor hoeven te schamen en dat je openstaat om tot een oplossing te komen.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Ontvang snel 3 RI&E offertes

Keuze RI&E

Tip 3: Zorg voor verbondenheid

Het is belangrijk dat medewerkers zich met elkaar verbonden blijven voelen. Organiseer een gezellige (digitale) borrel om de vrijdag gezamenlijk mee af te sluiten. Wat dacht je van een leuke online quiz of gewoon een kleinschalige borrel op kantoor. Ook het opzetten van een groepscompetitie kan bijdragen aan de verbondenheid. Maar kijk ook vooral naar wat wél kan en kijk verder dan de obligate georganiseerde teamuitjes uit de boekjes. Wat dacht je van een frisse boswandeling met een paar collega’s? Samen suppen op de vrijdagmiddag?

Tip 4: Signaleer eenzaamheid op tijd

Als werkgever is het belangrijk dat je eenzaamheid op tijd signaleert. Maak een keer in de maand een belronde waarin je jouw medewerkers vraagt hoe zij zich voelen en of je ze ergens mee kan ondersteunen. Wanneer je enige vorm van eenzaamheid signaleert, geef ze dan laagdrempelige toegang tot psychologische begeleiding. Je kunt zelf ook hulp bieden door het regelen van een bedrijfsarts.

Tip 5: Het organiseren van een dagstart

Om de betrokkenheid te vergroten en je medewerkers op de hoogte te houden van elkaars werkzaamheden, is het organiseren van een dagstart een slimme zet. Je kunt een dagelijkse of wekelijkse meeting organiseren waarin de gang van zaken wordt besproken. Iedereen kan zijn of haar inbreng laten horen. Hiermee voorkom je dat medewerkers zich alleen gaan voelen en ieder zich focust op zijn eigen taak.

Nu je onze tips hebt gelezen is het belangrijk om aan de slag te gaan. Signaleer eenzaamheid op tijd en maak het bespreekbaar. De coronacrisis heeft veel van je medewerkers gevraagd en het is dus niet gek dat zij moeten wennen aan thuiswerken. Eenzaamheid ligt dan sneller op de loer. Misschien heb jij nog tips hoe je om kunt gaan met eenzaamheid onder medewerkers? Wat werkt er goed bij jouw organisatie om eenzaamheid tegen te gaan? Wij zijn erg nieuwsgierig. Laat het ons weten en stuur een mail naar [email protected].

Logo week van de RIE 2021Deze week is het de Week van de RI&E. Het wordt voor de zevende keer georganiseerd door het Steunpunt RI&E. Tijdens deze week (maandag 21 t/m vrijdag 25 juni) stimuleren arbodienstverleners, opleiders en brancheorganisaties de werkgever om aan de slag te gaan met de Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). De week wordt ondersteund door een campagne van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.