Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

Welke PMO’s zijn er

Vragen op categorie

Welke soorten preventieve medische onderzoeken zijn er?

Preventieve gezondheidsonderzoeken zijn fysieke gezondheidsonderzoeken en onder te verdelen in drie categorieën: bloed- long- en lichaamsonderzoek.

Het bloedonderzoek controleert het cholesterol, de glucose, de leverfunctie en de nierfunctie.  Het longfunctieonderzoek controleert of de longen goed functioneren. Tijdens het lichaamsonderzoek wordt het hele lichaam onderzocht. Het gehoor, de conditie, het hart, urine en de aanwezigheid van stress vallen in deze categorie.

Welk soort onderzoek voor uw werknemers geschikt is, verschilt per beroepsgroep of zelfs per functie. De inhoud van het onderzoek moet zijn afgestemd op de gevaren en de risico’s die het werk kan hebben voor de gezondheid van de medewerkers. Dit wordt bepaald in de RIE. De werkgever bepaalt dit in overleg met de bedrijfsarts of arbodienst. Er is altijd een (verplicht) basisonderzoek, dat aangevuld kan worden met extra onderzoeken afhankelijk van de functie van de medewerker.

Bepaalde branches, zoals de bouw, scheepvaart, luchtvaart en andere vervoersbedrijven met fysiek zware beroepen dienen altijd uitgebreid fysiek medisch onderzoek aan te bieden. Soms maakt ook psychisch onderzoek deel uit van een medisch onderzoek, bijvoorbeeld bij beroepen waarbij de psychische belasting zwaar is (denk aan politie, sociaal werkers etcetera).

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.