Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

Wat staat er in een RIE-offerte?

Leestijd 4 minuten

Home > Blog > RIE > Wat staat er in een RIE-offerte?

Veel werkgevers kiezen ervoor om zich bij de uitvoering van de RIE te laten ondersteunen door een externe deskundige. Geen slecht idee, want vaak bezitten ze niet over de juiste RIE kennis en de verplichtingen die hierbij horen. Je laten bijstaan door een externe deskundige die hier dagelijks mee bezig is, gaat je veel tijd (en frustratie) schelen.

En daarom oriënteer je je op een samenwerking en vraag je een aantal offertes op. We nemen je mee in de belangrijkste punten die terugkomen in een RIE-offerte, zodat je weet waar je op kan letten om een goede keuze te maken.

Welke kerndeskundige mag de RIE uitvoeren?

In de Arbowet zijn vier kerndeskundigen benoemd die organisaties ondersteunen bij verschillende kerntaken. Eén van deze kerntaken is het opstellen van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Alle vier de deskundigen mogen deze kerntaak uitvoeren, mits ze gecertificeerd zijn.

Ons advies is om samen te werken met een deskundige die ervaring en kennis heeft van je branche, je organisatiegrootte en natuurlijk ook de risico’s. Werk je bijvoorbeeld veel met gevaarlijke stoffen, dan is de expertise van een veiligheidskundige of arbeidshygiënist aan te raden. Heb je te maken met een hoge werkdruk, dan is een arbeids- en organisatiedeskundige handiger.

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 50 RI&E aanbieders

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste RI&E aanbieders al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke RI&E vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 6.000 klanten

Ontvang snel 3 RI&E offertes

Vergelijk de beste RI&E-aanbieders

In de offerte van de RIE staat opgenomen van welke kerndeskundige je ondersteuning krijgt. Let er daarom goed op of deze deskundige:

 • Gecertificeerd is;
 • Of zijn of haar kennis en ervaring aansluit op jouw organisatie.

Locatiebezoek voor het opstellen van de RIE

De kerndeskundige die je ondersteunt bij het opstellen van de RIE brengt één of meerdere bezoeken aan je organisatie. Het ligt aan je organisatiegrootte en hoeveel locaties je hebt om hoeveel bezoeken dit gaat. Tijdens dit bezoek kun je het volgende verwachten:

 • Een bezoek aan de werkplekken;
 • Interviews of gesprekken met een aantal leidinggevenden, medewerkers en/ of de preventiemedewerker over werk, de risico’s en de maatregelen;
 • Een verzoek om inzage van belangrijke documenten.

Deze activiteiten helpen de deskundige je organisatie goed te leren kennen, voor een volledig beeld van de risico’s. Staan deze activiteiten opgenomen in de offerte? Zo niet, dan is een goede vraag welke activiteiten de deskundige wel onderneemt om je organisatie en de risico’s willen leren kennen.

De kosten voor het uitvoeren van de RIE

Het ligt aan je eigen behoeften hoe hoog de kosten voor de RIE oplopen. Denk daarom van tevoren vast na over wat je belangrijk vindt in de samenwerking en of deze punten ook zijn opgenomen in de offerte:

 • Wil je volledige begeleiding en altijd kunnen bellen om vragen te stellen?
 • Wil je advies en iemand die actief met je meedenkt?
 • Wil je liever iemand die alleen maar controleert wat je zelf allemaal al hebt opgeschreven?
 • Hoe vaak komt de deskundige bij je langs en krijg je bijvoorbeeld ook online support?
 • Wat moet je nog zelf doen?
 • Voor hoeveel jaar sluit je de overeenkomst?

De meeste kerndeskundigen kunnen en willen je een vast tarief geven voor het uitvoeren van de RIE, inclusief de toetsing en met een concept voor je plan van aanpak. En ondanks dat het ligt aan hoe je de samenwerking vormgeeft, kost het opstellen van de RIE voor een MKB-organisatie vaak nog geen € 1.500.

Het laten toetsen van de RIE

Wanneer je verplicht bent om een RIE op te stellen, moet deze ook getoetst worden. Ook deze toetsing van de RIE mag door alle vier de deskundigen gedaan worden. Heb je de RIE intern opgesteld (zelf of door je preventiemedewerker bijvoorbeeld), dan ben je verplicht om een kerndeskundige in te schakelen voor de toetsing. Heb je de RIE door een externe kerndeskundige laten opstellen, dan vertrouwt de Arbowet erop dat deze goed is en hoef je deze niet apart te laten toetsen.

Bij een offerte voor alleen de toetsing van de RIE wil je weten welke kerndeskundige dit gaat doen, wat zijn of haar ervaring is en waar de toetsing uit bestaat. Een toetsing vereist in ieder geval één locatiebezoek en een aantal interviews en je wilt natuurlijk dat deze ook in de offerte worden benoemd.

De kosten voor het toetsen van de RIE

De kosten voor de RIE-toetsing kunnen ver uiteen lopen. Dit hangt namelijk af van de grootte van je organisatie, de landelijke spreiding van locaties, de branche waar je in werkt en je risicoprofiel. Houd er rekening mee dat een eenvoudige toetsing al snel € 1000 kost.

Bekijk goed of in de offerte de details van de toetsing staan opgenomen en of alle activiteiten inclusief de prijs zijn.

Kies de juiste samenwerkingspartner

Hopelijk helpen deze gegevens met het lezen, begrijpen en beoordelen van je RIE-offerte. Wil je wat meer inzicht over de RIE zelf? We hebben een checklist voor de RIE geschreven. Wanneer je een aantal offertes hebt opgevraagd, geven we je ook graag advies over je de kosten voor de RIE met elkaar vergelijkt.

En dan als laatste, veel organisaties zien de RIE als een verplicht nummertje, maar een goede RIE (en dan natuurlijk ook naleven) levert je veel op. Zo voorkomt een goede RIE bijvoorbeeld verzuim. HR Navigator helpt organisaties al jaren op een onafhankelijke en transparante manier de juiste samenwerkingspartner te kiezen. Wil je ook onze hulp? We selecteren graag een aantal RIE-aanbieders die jou goed kunnen ondersteunen.

Nog ergens hulp bij nodig?

DirectContactKlein
Marco, Bob, Mirco en Merve

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.