Bel direct een hr-expert:
085 - 049 1540100%_onafhankelijk_badge

Is de RIE verplicht?

Vragen op categorie

Home > Blog > Veelgestelde vragen > Is de RIE verplicht?

Ja, het uitvoeren van de RIE (Risico- inventarisatie en -evaluatie) is verplicht wanneer je medewerkers samen meer dan 40 uur werk per week werken. Wanneer de inspectie SZW langskomt of wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt en je kunt geen RIE voorleggen, dan krijg je een boete of zelfs een proces-verbaal opgelegd.

Indien je wel medewerkers in dienst hebt, maar zij gezamenlijk minder dan 40 uur per week werken, dan moet je een verkorte RI&E opstellen. Deze verkorte RI&E heet de Checklist Gezondheidsrisico’s.

In 1994 heeft de overheid organisaties verplicht gesteld een RIE op te stellen om gezond en veilig werken te stimuleren. Dit betekent dat je op de hoogte bent van alle risico’s binnen jouw organisatie. Met deze inventarisatie in de hand maak je een plan van aanpak om deze risico’s te vermijden en zo klein mogelijk te houden.

Moet ik voor elke vestiging een aparte RIE opstellen?

Ja, je moet voor elk filiaal, vestiging en plek van waaruit medewerkers werken, een aparte RIE opstellen. Het kan voorkomen dat risico’s overeenkomen, maar je benoemt ook de risico’s die specifiek voor die plek gelden.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

In onze dagelijkse powertip vertellen we je wat we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over Arbo, Verzuim en HR. We delen de belangrijkste tips en eye-openers die we hebben opgedaan bij het ondersteunen van duizenden klanten. Je leert wat elke HR-professional moet weten over arbo en verzuim en voorkomt je dat je in de meest voorkomende valkuilen stapt.

✓ De 5 dingen die niet mogen ontbreken in je arbo- en verzuimbeleid

✓ De bla bla van PSA

✓ Alles wat je wel en wat je vooral niet mag vragen aan je zieke medewerker