Bel direct:
085 - 049 1540

Wat is een RI&E (risico inventarisatie en -evaluatie) ?

Veel werkgevers stellen ons de vraag: ‘Wat is een RIE eigenlijk?’ RIE staat voor Risico Inventarisatie en Evaluatie. Een RIE is een in de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet genoemd middel dat veilig en gezond werken moet bevorderen.

RIE Verplicht

De RIE is een lijst met mogelijke risico’s voor de werknemers tijdens het uitvoeren van hun werk. Door het uitvoeren van de Risico Inventarisatie en evaluatie brengt een werkgever in kaart welke risico’s in zijn/haar eigen bedrijf voorkomen. Hierna kan de werkgever de juiste maatregelen treffen om die risico’s te verminderen of zelfs weg te nemen.

Volgens de Arbowet is de RIE verplicht. Elke werkgever dient dit vanuit het arbobeleid te voeren. De RIE vormt de basis voor dit arbobeleid en is daarom wettelijk verplicht voor alle bedrijven (met minimaal 1 FTE personeelslid).

Naar aanleiding van de RIE wordt een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt. In het PvA staat wie welke maatregel neemt en binnen welk tijdsbestek. De bedoeling hiervan is het werk veiliger en gezonder te maken voor de werknemers.


Start vergelijking RIE

✓ 10 x sneller dan zelf doen
✓ 3 maatwerk offertes


RIE maken. Zo werkt het

De uitvoering van de RIE bestaat uit de volgende stappen:

 1. Inventarisatie van de relevante bedrijfsrisico’s met behulp van een checklist. Welke risico’s zijn er? Zijn deze risico’s in dit geval van toepassing?
  Resultaat: een lijst met mogelijke risico’s voor werknemers in het bedrijf.
 2. Evaluatie: Wegen van de risico’s.
  Resultaat: De risico’s op volgorde van belangrijkheid.
 3. Plan van aanpak: Welke maatregelen moeten er getroffen worden om die risico’s aan te pakken?
  Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer wat gaat doen om de risico’s te verminderen.
 4. Toetsen van de RIE: Door een arbodienst of kerndeskundige.
  (deze stap is niet verplicht voor bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een erkend Branche RIE instrument, of bedrijven die in totaal minder dan 1 fulltimer in dienst hebben). Resultaat: Een goedgekeurde RIE, die voldoet aan de wettelijke eisen.
 5. Uitvoeren van het Plan van Aanpak (PvA)
  Resultaat: de maatregelen worden doorgevoerd.

 RIE Toetsing

De RIE opstellen of de toetsing RIE wordt meestal uitgevoerd door een arbodienst of kerndeskundige zoals een gecertificeerde bedrijfsarts.

RIE samengevat

Een RIE is bedoeld om de arbeidsomstandigheden binnen een organisatie te verbeteren. De RIE is verplicht indien de werkgever minimaal één (fulltime maar ook parttime) medewerker in dienst heeft. Met een RIE worden arbeidsrisico’s  beoordeeld, gewogen en uiteindelijk met een prioriteit benoemd in een Plan van Aanpak (PvA). In het PvA staat welke maatregelen de werkgever gaat nemen om de risico’s te verminderen en daarmee de kans op ongevallen te verlagen.

Vind de best passende HR dienstverlener

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.