Bel direct:
085 - 049 1540

Een goede RIE voorkomt verzuim

Wat denk jij? Voorkomt een goede RIE ziekteverzuim? Ik mag hopen van wel. Want een goede RIE is het ideale instrument om de risico’s op verzuim preventief aan te pakken. Volg je de handvatten en activiteiten uit je RIE, dan heb je absoluut de juiste tool in handen om je verzuimpercentage terug te dringen. Echter, je kunt nog zo’n goede RIE hebben opgesteld, doe je er niets mee, dan krijg je ook geen resultaten. In onze praktijk zien we helaas maar al te vaak dat-ie zeer beperkt wordt ingevuld, om vooral maar niet al te veel vervolgacties in het Plan van Aanpak te hoeven doen, tsja…

Wat is de RIE ook alweer?

De overheid heeft in 1994 de RIE verplicht gesteld om gezond en veilig werken te stimuleren. Dit is een document dat weergeeft dat je op de hoogte bent van alle risico’s binnen jouw organisatie. En als onderdeel van dit document stel je een plan van aanpak op om deze risico’s te vermijden en zo klein mogelijk te houden. De onderdelen van de RIE zijn:

 • Inventarisatie van de risico’s
 • Analyse en prioritering van de risico’s
 • En het plan van aanpak

Je mag in principe zelf weten wie de RIE opstelt. Bij organisaties groter dan 25 medewerkers is de preventiemedewerker er verantwoordelijk voor dát de RIE wordt opgesteld. Hij (of zij) kan het zelf doen of iemand hiervoor aanwijzen. Ja kan er ook voor kiezen om je hierin te laten begeleiden door één van de kerndeskundigen (bijvoorbeeld van je arbodienst). Dit gaat je veel tijd schelen en zo weet je zeker dat je een goede RIE opstelt. Zij hebben hier veel verstand van en werken dagelijks met organisaties en hun RIE.


Start vergelijking RIE

✓ 10 x sneller dan zelf doen
✓ 3 maatwerk offertes


Wat maakt een RIE goed?

Hier kunnen we kort over zijn. Een goede RIE bestaat uit een weergave van alle risico’s binnen je organisatie, zodat jij vanuit het Plan van Aanpak precies weet hoe je deze risico’s gaat aanpakken. Je kan hiervoor de SMART-methode gebruiken:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

En zorg er ook voor dat je RIE up-to-date (en dus goed) blijft. Het investeren in een gezonde en veilige werkomgeving is namelijk een continu proces. Gedurende de maanden (en jaren) die volgen, houd je voortdurend je RIE in de gaten. Klopt deze nog met de huidige situatie? Zijn er veranderingen geweest waardoor je je RIE moet bijstellen? Heeft de reorganisatie invloed op de risico’s en het werk, waardoor je de RIE moet bijstellen? Als je dit blijft monitoren en je RIE dus up-to-date houdt, hoef je hier maar één keer tijd in te investeren. Daarna is het een kwestie van bijhouden.

Hoe voorkom en verminder je ziekteverzuim?

Een goede RIE is dus wel degelijk een essentieel instrument voor een gezonde en veilige werkplek Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere mogelijkheden om je verzuim te verminderen, te verkorten en te voorkomen:

 • Een goede samenwerking met je Arbodienst
 • Een goede samenwerking met je Bedrijfsarts
 • Sta open voor advies over je gezondheidsbeleid
 • Ga vroegtijdig in overleg met je OR of PVT
 • Voer een gezondheidsbeleid gericht op het voorkomen van verzuim
 • Licht je medewerkers blijvend in over gezondheidsrisico’s en hoe je dit kan beperken
 • Investeer in de gezondheid van je medewerkers
 • Creëer een cultuur waar medewerkers zich vrij voelen om zich te uiten

Deze punten en het belang van het voorkomen van ziekteverzuim lichten we nog uitgebreider toe in dit artikel.

Ben je op zoek naar de juiste dienstverlener om je te helpen met de RIE? We denken graag met je mee en helpen je op een eerlijke en transparante manier om de best passende preventiespecialist voor jouw specifieke vraag. Meer weten? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

 

Dit jaar zijn wij supporter van de Week van de RIE, die in het teken staat van het voorkomen van verzuim en verloop. Meer informatie hierover kun je vinden op www.weekvanderie.nl.

Vind de best passende HR dienstverlener

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.