Skip to content

Waarom je stiekem toch in de stewardessenglimlach trapt

Leestijd 4 minuten

Home > HRM-tertainment > Waarom je stiekem toch in de stewardessenglimlach trapt

Stewardessen die beleefd naar je glimlachen doen de Pan-Am glimlach.

Even technisch, bij zo’n Pan-Am glimlach trek je je mondhoeken op en gebruik je de zogenaamde musculus zygomaticus major. Je gebruikt dan slechts een van de 43 spiertjes in je gezicht.

Daarom lijkt de Pan-Am glimlach nogal nep. En dat heb jij natuurlijk gelijk door. Fake smile alert.

Want bij een echte glimlach gebruik je ook de musculus orbicularis oculi. Ofwel, je trekt de wangen op en de kraaienpootjes bij je ogen worden zichtbaar.

Kijk, dat is tenminste een échte glimlach. Of dat denken de meeste mensen tenminste, want het handboek om gezichtsuitdrukkingen te herkennen – het Facial Action Coding System – bedraagt maar liefst 500 pagina’s. Dat is dus een wetenschap.

Als zo’n gezichtswetenschapper zou moeten beoordelen of de sollicitant die tegenover jou zit de waarheid spreekt of oprecht is, dan zou die dagen bezig zijn met de analyse.

Jij kunt dat in een seconde of tien. Want dat is de tijd die je nodig hebt om jouw verkeerde inschatting te maken van die persoon.

Want als je iemand persoonlijk ontmoet, dan schat je diegene namelijk consistent verkeerd in. Het is onmogelijk om een vreemd iemand open en onbevooroordeeld tegemoet te treden.

Je hebt binnen een paar seconden al een mening over een nieuw persoon en doet er tijdens een gesprek alles aan om die eerste indruk overeind te houden.

En dat is precies wat er meestal gebeurt tijdens misschien wel het belangrijkste onderdeel van het recruitmentproces: het sollicitatiegesprek.

Ofwel, als je iemand sympathiek vindt, dan stel je aardige vragen. Vind je iemand arrogant of een oikel? Dan stel je gemene vragen die dat beeld bevestigen.

En als dat nu het enige was. Maar we zijn ook niet zo goed in de andere onderdelen van recruitment.

Het begint al bij het functieprofiel. Dat staat meestal vol met cliché-taal, waar niemand – en dus ook iedereen – zich in zal herkennen.

Zodat iemand uit Enschede met alleen lagere school en een groot rijbewijs solliciteert op een HBO-management functie in Amsterdam.

Of de manager heeft geen tijd om samen met jou een goed functieprofiel op te stellen. En jij had geen tijd om het uit te werken.

Of je manager neemt tijdens zo’n sollicitatiegesprek het woord en blijft rustig een half uur door praten, zodat er geen enkele fatsoenlijke vraag wordt gesteld. Maar hij denkt dat hij een heel leuk gesprek had…

Gelukkig is er ook een manier om van je recruitment wél een succes te maken. Door je ook een beetje als een wetenschapper te gedragen.

Waarbij je dus niet kijkt of de stropdas wel recht zit, of dat de nagellak een beetje is afgebladderd.

Maar waarbij je van tevoren samen met de manager een functieprofiel hebt gemaakt van de best passende kandidaat. En waar je elke kandidaat aan de hand van dit profiel aan de tand voelt.

Waarbij je in een spreekwoordelijke witte laboratoriumjas analyseert of iemand geschikt is of ongeschikt, zonder dat de kandidaat zich een laboratoriumrat voelt.

Een gesprek waarbij alle vragen van tevoren vast staan. En waarbij je ook hebt afgesproken wie die vragen stelt. En wie de regie over het gesprek heeft. En wie dus niet…

Hoe je aan de slag gaat met recruitment, hoe je de beste kandidaten selecteert én hoe je een goed sollicitatiegesprek voert, zodat je van je recruitmentbeleid een succes maakt, vertellen we je in de HR Masterminds Masterclass over Recruitment. Je leert:

  • Waarom managers extreem slecht zijn in recruitment en jij ze dus nooit alleen een gesprek met een kandidaat moet laten voeren.
  • Hoe je, door je als een wetenschapper te gedragen, heel eenvoudig het kaf van het koren scheidt en de best passende kandidaten selecteert.
  • Waarom een manager die geen tijd heeft om samen met jou een goed profiel op te stellen, beter maar een andere baan kan gaan zoeken.
  • Hoe je een functieprofiel opstelt, waarop alleen de best passende kandidaten reageren.
  • Hoe je met ditzelfde profiel bij voorbaat kansloze kandidaten gelijk de weg verspert, zodat ze niet eens meer de moeite nemen om te reageren en je dus heel veel tijd bespaart.
  • Waarom Employer Branding meer is dan de zoveelste hype en ervoor zorgt dat alleen de juiste kandidaten solliciteren.
  • Waarom de beste arbeidsvoorwaarden geen enkele garantie bieden dat medewerkers bij jouw organisatie willen werken en waarom ze zelfs juist tegen je kunnen werken.
  • Waarom je, als je cliché-vragen stelt, je cliché-antwoorden (en medewerkers krijgt) en wat je dan wel moet doen.
  • Hoe je door heldere afspraken te maken over de rolverdeling in het recruitmentproces, het verloop tot wel 60% daalt en zo tienduizenden euro’s bespaart.

Meer weten over HR Masterminds?

Bekijk hier het volledige programma

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids