Skip to content

Waarom Adolf niet je vriend is als je op zijn landgoed mag komen

Leestijd 4 minuten

Home > HRM-tertainment > Waarom Adolf niet je vriend is als je op zijn landgoed mag komen

In 1938 ging Arthur Neville Chamberlain, op dat moment minister president van Groot Brittannië, een aantal keren op bezoek bij Adolf Hitler.

Ze hadden urenlange gesprekken en konden het goed met elkaar vinden.
Chamberlain werd zelfs uitgenodigd op het landgoed van Hitler in de bergen. Om daar gezellig met Adolf en Blonda, de Duitse Herder, te gaan wandelen.

Na deze bezoeken keerde hij tot twee keer toe als held terug. Ten overstaan van de hele internationale pers claimde hij dat hij ‘Peace in our time’ had bereikt.

Waarom? Omdat Hitler hem had verzekerd dat hij ook voor vrede was. Omdat hij hem had verzekerd dat hij ook het beste voor had met de mensheid.

En omdat Adolf dit, terwijl Arthur een Bittburger dronk en Adolf een gespritzer Appfelsaft, in zijn meisjeshandschrift op een ‘bierviltje’ had geschreven.

En Hitler was een man van zijn woord, voegde Chamberlain eraan toe.
Want, Hitler begroette hem met beide handen. En dat voorrecht hadden alleen zijn echte vrienden.

Was Arthur Chamberlain nu zo naïef? Nou nee, niet echt.

Adolf Hitler werd in 1938 ‘Man of the Year’ van Time Magazine en in 1939 werd hij zelfs voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede…

Dus tot ver in 1939 vonden heel veel mensen Adolf best wel een toffe peer.

En dat was, met de kennis die we nu hebben, meer dan naïef.

Maar jij had toen waarschijnlijk precies hetzelfde gedacht. Want Arthur, jij en ik hebben iets gemeen.

Namelijk, dat we andere mensen voortdurend verkeerd inschatten op basis van persoonlijke ontmoetingen. Dat het voor ons onmogelijk is om iemand die we niet kennen, open en onbevooroordeeld tegemoet te treden.

Omdat we binnen een paar seconden al een mening vormen over die persoon en we er tijdens een gesprek alles aan doen om die eerste indruk overeind te houden.

Ofwel, als je iemand sympathiek vindt, dan stel je aardige vragen die diegene sympathieker maken. Vind je iemand onaardig of arrogant? Dan stel je lastige vragen die jouw beeld bevestigen.

En dat is precies wat er ook gebeurt tijdens misschien wel het belangrijkste onderdeel van het recruitmentproces: het sollicitatiegesprek.

We hebben namelijk als mens de neiging om de ander altijd te vertrouwen, zelfs als alle signalen volledig de andere kant op wijzen. Dat negeren we, totdat het echt niet anders kan.

Gelukkig is er ook een manier om sollicitatiegesprekken te voeren waarbij je dit kunt voorkomen. Door je als een wetenschapper te gedragen.

Waarbij je niet bezig bent met het uiterlijk van je kandidaat, die schattige Broabantse tongval, of die buitenlands klinkende achternaam.

Waarbij je van tevoren een profiel hebt gemaakt van de best passende kandidaat. En waar je elke kandidaat aan de hand van dit profiel aan de tand voelt.

Waarbij je in een spreekwoordelijke laboratoriumjas analyseert of iemand geschikt is of ongeschikt. Waarbij alle vragen van tevoren vast staan. En waarbij je ook hebt afgesproken wie die vragen stelt.

Zodat je niet de fout maakt iemand aardig te vinden of onaardig en daar allemaal vragen bij gaat verzinnen.

Hoe je zo’n gesprek voert, hoe je dit voorbereidt, en hoe je van je recruitmentbeleid een succes maakt, vertellen we je in de HR Masterminds Masterclass over recruitment. Je leert:

  • Waarom managers extreem slecht zijn in recruitment en jij ze dus nooit alleen een gesprek met een kandidaat moet laten voeren.
  • Hoe je, door je als een wetenschapper te gedragen, heel eenvoudig de best passende kandidaten selecteert.
  • Waarom een manager, die geen tijd heeft om samen met jou een goed profiel op te stellen, beter maar een andere baan kan gaan zoeken.
  • Hoe je een functieprofiel opstelt, waarop alleen de best passende kandidaten reageren.
  • Hoe je met ditzelfde profiel bij voorbaat kansloze kandidaten gelijk de weg verspert, zodat ze niet eens meer de moeite nemen om te reageren en je dus heel veel tijd bespaart.
  • Waarom Employer Branding meer is dan de zoveelste hype en ervoor zorgt dat alleen de juiste kandidaten solliciteren.
  • Waarom de beste arbeidsvoorwaarden geen enkele garantie bieden dat medewerkers bij jouw organisatie willen werken en waarom ze zelfs juist tegen je kunnen werken.
  • Waarom je, als je cliché-vragen stelt, je cliché-antwoorden en wat je dan wel moet doen.

Meer weten over HR Masterminds?

Bekijk hier het volledige programma van HR masterminds

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids