Skip to content

Roze bubblegum en Ferrari-budgetten

Leestijd 3 minuten

Home > HRM-tertainment > Roze bubblegum en Ferrari-budgetten

Billy Beane is een all-American honkbal man.

Hij kauwt als een dolle op zijn roze bubblegummetje, heeft een grote groene cap met een geborduurde A op en howdiet zijn American slang vol met vakjargon.

Als directeur van zijn honkbalteam Oakland Athletics is hij best succesvol. Alleen, hij heeft een klein groot probleempje. Hij heeft geen poen.

Elke keer als zijn team het tot de play-offs schopt – das zeg maar het hoogst haalbare op honkbal gebied – gaat het mis.

Dan zijn er weer een paar puissant rijke honkbal opperbazen die het salaris van zijn beste spelers maal drie doen. En omdat voor geld alles te koop is, kopen die dollarpatsers telkens zijn toko leeg.

Dan kan Billie weer opnieuw beginnen. En zonder Ferrari-budget, lachen de topspelers hem honend uit.

Totdat hij Peter Brand ontmoet. Een nogal nerdy tiepetje. Met jampotbril, net iets te vette haren en een zijscheiding met weerbarstig plukje. Peter zit de hele dag in een Excel sheet gedoken om allemaal cijfers en statistiekjes van honkbal spelers bij te houden.

Peter heeft een briljant idee. Hij is nogal radicaal over wat nu precies een goede speler is. Wat hij ziet is dat de grote clubs miljoenen betalen voor de spelers met een hoog slaggemiddelde, of de spelers met veel binnengeslagen punten. En dat de grote clubs allemaal vechten om dezelfde spelers.

Peter stelt voor het helemaal anders anders te doen. Dus niet te kijken naar die ene slagman, die toevallig lekker kan meppen. Of die koele linkshandig tuffende pitcher die hem lekker strak aangooit. Zodat de slagman met one, two, three strikes, you’re out mag aftaaien naar zijn spelershok.

Nee, Peter bestudeert tot drie uur ’s nachts zijn statistieken en combineert allemaal onlogische spelers tot een winnend team. Want, zo is zijn redenering, honkbal win je niet met een of twee supersterren, maar met de gezamenlijke opgetelde kwaliteiten van een heel team.

Met die methode won Oakland Athletics vervolgens twintig wedstrijden op rij. Inmiddels huren alle grote clubs statistiek-nerds in en wordt de tactiek ook toegepast in andere sporten, zoals bijvoorbeeld bij ons eigen AZ of Sparta.

Statistiek kan dus best leuk zijn, zoals in Moneyball, de verfilming van dit verhaal, waar – speciaal voor de dames – Brad Pitt kauwgum in kauwt.

Maar ook in het echte leven zijn stuurcijfertjes of KPI’s – zeker voor de HR-professional – meestal veel leuker dan je denkt.

Want uit onderzoek onder honderden organisaties blijkt, dat HR over het algemeen veel succesvoller is bij het realiseren van doelstellingen dan de andere afdelingen.

Zo is het aantal projecten dat HR succesvol afrondt, een stuk groter dan van de gemiddelde financiële of productie afdeling. En succesvol projecten afronden. Dat is best een mooie KPI, toch?

En als HR ergens goed in is, dan is het wel in teamwork. HR is namelijk niet zo van de over-het-paard-getilde-Ferrari-rijdende-sterspelers.

Nee HR is de poolster van het samenwerken. En juist door samen te werken, scoor je dus beter dan met egotrippend solo gepingel met je honkbalknuppel.

Hoe stel je nu de beste HR KPI’s voor jouw organisatie op en hoe ga je samen met je team voor de play offs? Daar gaat de HR Masterminds masterclass van oktober over.

Wil je weten hoe je KPI’s opstelt die het management begrijpt en waarmee je de afdeling HR echt op de kaart zet? Wil je leren hoe je voorkomt dat je telkens met drie slag uit weer naar de dug out moet? En wil je leren hoe je voortaan elke maandagmorgen een homerun slaat in het MT?

Meld je dan nu aan voor HR Masterminds.

Klik hier voor meer informatie over HR Masterminds

HR Masterminds is een programma voor HR-professionals die toe zijn aan next level HR.

Elke maand krijg je een nieuwe succesformule opgestuurd over een HR-thema.

Word je VIP-member, dan krijg je ook één-op-één coaching en kom je 4x per jaar met andere gelijkgestemde HR-professionals bij elkaar die net als jij alles uit hun vak willen halen.

Een lidmaatschap is er al vanaf € 57,– per maand.

Bekijk hier het aanbod van HR Masterminds

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids