Skip to content

Ben jij de reiger of de sushi?

Leestijd 2 minuten

Home > HRM-tertainment > Ben jij de reiger of de sushi?

Op honderd meter van mijn huis zetelt al meer dan 30 jaar een reigerkolonie.

Vanaf februari strijken de vogels neer in het park. Een week of vier zijn ze dan nogal luidruchtig. Er moet voortgeplant worden en dat doen reigers bij voorkeur ’s nachts.

Vanuit het duister klinkt hytsyg gekekker, wordt er gevochten en gebeuren er spannende dingen onder de nestelijke lakens.

Daarna wordt het stil. Een tijdje dan. Je hoeft alleen nog goed op te letten als je onder de meer dan 25 nesten doorloopt. Want de beesten bevuilen niet hun eigen nest hè, die poepen gewoon over de rand.

Dus als je net even op het verkeerde moment op de verkeerde plek loopt.

Van onderen…

De natuur is een mooi ding. Net als de jonge reigers uitkomen, is er volop te eten. Het park zit ineens vol met jonge meerkoetjes, schattige pluizige slobeendjes, vette sappige breedbekkikkers en mini fuutjes.

Het enige wat de reiger hoeft te doen, is op tijd zijn plekje langs de waterkant bemachtigen en de sushi bar is geopend.

Op een mooi ronddraaiend plateau drijven allerlei lekkere rauwe reigerhapjes voorbij. Geserveerd met bultkroos en waterlelie.

Ik heb te doen met al die papa en mama watervogels. Van al die snoezige mini pluisjes is na een paar weken meestal niet zo veel meer over.

De vogels worden afgebeuld in een mooi gelegen bio-legbatterij met als enige doel om hongerige baby reigers te voeden.

De natuur is wreed, maar gelukkig ook rechtvaardig. Want als de reigers teveel jonge vogeltjes snaaien, dan zijn er het jaar daarna geen reigerhapjes meer en worden alle sushibars gesloten.

Dan volgt er hongersnood onder de reigers en liggen ze in zielige verwrongen hoopjes onder de nesten. Door hun eigen uitgemergelde broeders of zusters twintig meter naar beneden gekletterd.

Er zo komt alles weer in evenwicht. Al dertig jaar.

In organisaties werkt dit ook zo, gelukkig iets minder wreed. In tijden van overvloed gaan vaak alle remmen los. En in moeilijke tijden moet de broekriem er weer flink op. Als HR-professional heb jij de taak om dat in goede banen te leiden.

In welke periode zit jij? En welke gevolgen heeft dit voor de Duurzame Inzetbaarheid van medewerkers?

Want of je nu reigers moet voeden of mini-fuutjes, hoe zorg dat je broedsel niet voortijdig opbrandt? En hoe zorg je dat de oudere populatie het nog even volhoudt, zodat je kroost rustig volwassen kan worden?

Daarover gaat de eerste masterclass van ons nieuwe membership HR Masterminds.

Als je lid wordt krijg je elke maand een nieuwe blauwdruk voor je HR-beleid. Je krijgt een bewezen aanpak en de beste voorbeelden over één HR-onderwerp per keer op een presenteerblaadje aangereikt.

Die aanpak kun je toepassen in elke branche, in elk bedrijf. Het maakt ook niet uit waar je werkt of met wie.

Bekijk hier de menukaart.

Smakelijke voortzetting.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids