Skip to content

Kraaideurconstructie

Leestijd 3 minuten

Home > HRM-tertainment > Kraaideurconstructie

Ergens halverwege het park staat een dode holle boom. Die boom is geen knip voor de neus meer waard. En toch woedt er al jaren een vete over het eigendom van die boom.

In de avond en in de nacht is dit namelijk het territorium van een bosuil. Die loert vanaf een meter of tien naar sappige veldmuisjes en incidenteel naar een verdwaald pluizig babykonijntje.

Soms vind je dan een verscheurd bontkraagje als je er in de ochtend langs loopt. De bosuil kijkt je ondertussen onschuldig aan. Zijn naam is konijn uh haas.

Rond kwart over acht, als de zon langzaam op komt, verschijnen de onruststokers. Vijf zwarte kraaien: een jonge papakraai en een mamakraai op leeftijd komen met hun kraaienkroost hun favoriete hangplek claimen.

Met veel gekrijs, gefladder en gemene snavelpikkerij, herveroveren ze de kale takken van hun chillboom.

De bosuil, net toe aan een verkwikkend ochtenddutje, fladdert bedremmeld, gestrest en met een veertje of twee minder naar zijn overdagboom, dieper in het bos.

Mama kraai krast nog wat onaardigs na, waarna ze ook nog een vogeltweetje verstuurt waarin ze samen met haar kindertjes hun opgestoken middenteennageltjes selfiet en iets roept over positive energy. Waarmee ze de hele dag het lichtend voorbeeld is voor de kraaiengemeenschap.

En na een enerverende dag, waarbij elke potentiële belager door het kraaientuig wordt afgesnoefd, galgenhumor wordt gedeeld, The Black Crowes hard op de ghettoblaster en er af en toe wat matige kraaick wordt gerookt, valt de avond.

Maar in het donker zijn kraaien niet veilig op kale takken. Want dan worden ze gepakt en opgegeten. Door katten, boommarters of de buizerd die ook een plekje heeft in dat park en niet bepaald vies is van een kraaiensteak.

En zo is er sprake van een heuse kraaideurconstructie, want de kraaien zijn nog niet afgetaaid, of mijn vriend de uil vliegt terug naar zijn plekje in de holte van de dode boom, loerend naar muisjes en verdwaalde snoezige pluisbeesten.

Ik heb het ze nooit kunnen vragen, maar ik denk dat zowel de bosuil als de kraaien best last hebben van werkstress. Elke dag vechten om een werkplek, ondertussen ook nog van je af vogelen en op tijd weer weg, zodat je niet wordt verschalkt door de bosbuizerd of ruzie krijgt met je kraaigenoten.

Maar voor gestreste vogels is er geen Week van de Werkstress. Voor jou gelukkig wel.

 

Want de cijfers over werkstress liegen er niet om. De kosten van werkstress lopen nu al op tot 28 miljard euro per jaar. Maar liefst 1,3 miljoen werknemers hebben last van stress en burn-out verschijnselen. In sommige sectoren heeft zelfs een op de vier werknemers dit soort klachten. En dat zorgt er voor dat de productiviteit daalt, of dat men ziek thuis zit.

Wil je meer weten over werkstress? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je erachter komt of dit ook speelt binnen jouw organisatie? En wat je dan kunt doen om werkstress aan te pakken? Zodat jij niet een van die bedrijven bent waar een op de vier medewerkers straks thuis zit?

BG magazine staat deze week volledig in het teken van werkstress. Met artikelen, nieuws en achtergrondinformatie.

En omdat we net als jij niet van stress houden, krijg je deze week een dikke vette no-stress korting van 50 piek op je abonnement ;-).

Voor een proefabonnement betaal je geen € 87,– maar slechts € 37,–.

Bekijk hier het abonnement

Voor maar tien cent per dag krijg je een jaar lang onbeperkt toegang tot alle informatie op BG magazine.

Enne… relax. We overladen je niet met duizenden artikelen die je toch nooit leest. Maar je krijgt alleen de beste artikelen uit jouw vakgebied. Die je in alle rust kan lezen, op een moment dat het jou uit komt.

Claim hier je korting.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids