Skip to content

Knokploeg management

Leestijd 3 minuten

Home > HRM-tertainment > Knokploeg management

Tommy is een geboren leider. Hij heeft namelijk 100% charisma, is absoluut niet betrouwbaar, niet behulpzaam en kan glashard liegen. Zonder met zijn ogen te knipperen

Hij toont geen enkele emotie, is een strateeg en denkt als het moet jaren vooruit. Hij kent de zwaktes van zijn vrienden. En vooral die van zijn vijanden.

De enige weg is de weg omhoog en ach, als het even tegen zit, dan heeft hij in zijn pet altijd nog een scheermesje verstopt. Een overblijfsel uit de tijd dat hij de straat onveilig maakte. Hij heeft in de loop der jaren meerdere methodes ontwikkeld om korte metten te maken met onwelwillige vijanden of directe familie.

Want Tommyboy runt al jaren met ijzeren hand het familiebedrijf, is niet bang om de concurrentie – of opvolgers – te vermoorden, en is sinds kort ook actief in de politiek. En daar is hij – zoals een waar politiek leider betaamd – nogal succesvol met populistische retoriek.

Welkom in de wereld van de Peaky Blinders. Afgelopen vrijdag verscheen her vijfde seizoen. Daarin komt hoofdpersoon Tommy Shelby in contact met de fascistische politicus Oswald Mosley.

Oswald heeft echt bestaan, maar had trouwens net zo goed Donald kunnen heten, of Thierry, want zijn fascistische retoriek – en vooral de impact die dit heeft op zijn omgeving – is nogal van nu.

In de meest briljante maar tegelijk beangstigende scene van dit Peaky Blinders seizoen, realiseer je je dat 1929 ook gewoon 2019 kan zijn, maar ook dat er nu misschien nog wel meer gekken zijn dan 90 jaar geleden.

Want in 1929 waren er nog geen leiders die zichzelf via Twitter infinite wisdom toedichten. En ook geen Turkse dictator, die annexatie stratego speelt met narcistische wereldleiders, die niet alleen de economie stuk dreigen te maken, maar ook 14.945 kernwapens onder hun pet hebben om de wereld een stuk of tig keer te nuken.

Tijd voor echt leiderschap dus, zou je zeggen. Maar leidinggevenden hebben nogal last van dezelfde chronische zelfoverschatting als onze piekie Tommy, Oswald en Donald. De cijfers liegen er niet om.

1 op de 5 werknemers wil bijvoorbeeld het bedrijf waar ze werken verlaten, omdat ze niet tevreden zijn over hun leidinggevende. En een op de drie werknemers vindt zijn of haar leidinggevende niet bepaald inspirerend.

Je kunt dan als leidinggevende natuurlijk by the order of The Peaky Forking Blinders een knokploeg erop af sturen en daarna een glas goede whiskey drinken, maar of dat nu zo’n goed idee is…

Nee, als je wilt weten of je als leidinggevende gaat falen of stralen dan kijk je naar 11 persoonlijkheidskenmerken.

Hoe prikkelbaar ben je bijvoorbeeld. Haal je om het minste of geringste dat scheermesje uit je pet?

Of ben je nogal sceptisch, waardoor niemand de waarheid tegen je zal zeggen, maar alles achter je rug om doet?

Of ben je juist gereserveerd, waardoor de sfeer te snijden is. Het enige wat je hoort of ziet het inhaleren is van die sigaret, de rook die resoluut wordt uitgeblazen en een koele koude blik van de blauwe ijsogen van Tommy die zelfs het haardvuur doet bevriezen.

Op BG magazine lees je wat de 11 eigenschappen zijn waardoor leiders falen?

Heb je nog geen abonnement? Maak dan gebruik van het introductieaanbod.

Voor minder dan 10 cent per dag krijg je een jaar lang onbeperkt toegang tot alle artikelen op BG magazine. Je betaalt het eerste jaar geen € 87,–, maar slechts € 37,–.

Bekijk hier het BG magazine introductieaanbod

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids