Skip to content

Kebab tsunami

Leestijd 5 minuten

Home > HRM-tertainment > Kebab tsunami

Elke dag veroveren 8.000 New Yorkse kebab verkopers ergens een straathoek. Ze concurreren met honderden ijscomannen, hot dog verkopers en bakkie troost leurders.

Ook zijn er meer dan 200 Starbucks vestigingen en nog veel meer van de Dunkin Donuts, waar je nog meer artificiële meuk kan kopen.

In New York wonen meer dan 20 miljoen mensen, waarvan 1 op de 21 miljonair is. Dat mag ook wel, want een kippenhok met slaapkamer doet zo’n 4.000 dollar huur per maand, een slappe koffie met bagel kost al snel 20 dollar en een zeer matige rooie vino doet 15 dollar.

En die vino schenken ze dan in een laf klein waterglas. Een redelijke doodzonde voor rode wijn.

In New York is iedereen aan het werk, of onderweg naar het werk, of richting baan twee of drie. Want met één baan red je het niet. Veel mensen zien er asgrauw en vermoeid uit. Tja, je maakt het of je maakt het niet. En misschien is 1 op de 21 miljonair, maar die andere 20 zeker niet.

En dat lees je op de gezichten, dat zie je op straat. De stad vibreert, op een bijzondere manier, en tegelijkertijd gaat de stad teloor. Als een modern soort zinkend Venetië. Dat zie en voel je ook.

Eigenlijk zag ik drie lagen in New York. De mensen boven de grond, in een van de honderden skyscrapers. Die letterlijk en figuurlijk geen gevoel meer hebben voor wat er op de echte aarde gebeurt. Met als summum de Biljonairs Row of 57th street, waar appartementen in de wolken soms meer dan 200 miljoen dollar kosten.

Die mensen boven de grond hebben het gemaakt, of zijn onderweg om het te maken. Sommigen denken dat ze het gemaakt hebben. Die laten dat zien in protserige auto’s die in Nederland alleen door hele foute coke dealers worden bestuurd.

Glimmende knalbakken die als schildpadden vooruit kruipen in een van de vele files. Compleet met keiharde crackhead Ganstarap.

De tweede laag zijn de mensen op de grond. Die bedienen de mensen die het gemaakt hebben. In een van de vele eet- of koffietentjes, of in plastisch chirurgisch vergrote cup f varianten van allemaal grote blingbling designer mega stores. Of als bewaker, als liftbediende. Of dus als kebab verkoper.

En als derde laag heb je de mensen onder de grond. Daar is iedereen altijd onderweg – downtown, uptown – behalve de mensen die permanent in de subway vertoeven. Die daar hun brood verdienen met zingen, goochelen of ‘goede’ doelen zoals zichzelf. En waar het altijd lekker warm is. Want in New York sneeuwt het vaker dan op de Noordpool.

 

Wij Nederlanders mopperen vaak op onze wetgeving. Bijvoorbeeld dat werknemers teveel beschermd worden. Dat je bijna niet van vervelende of slecht functionerende medewerkers afkomt, of dat dit veel te duur is. Dat onze werknemers bovendien te veeleisend zijn.

Maar zeg nu eerlijk, zou jij bij een bedrijf willen werken waar je elk moment van de dag een two weeks notice kan krijgen? Zoals in New York het geval is. Waar je de ene dag een have kan zijn, en binnen vijf minuten een have not?

Want je werkgever biedt je geen enkele zekerheid. In Nederland is het totaal anders: vast is vast en flex is flex. Maar dat gaat binnenkort veranderen: 1 januari aanstaande treedt de WAB in werking. De Wet arbeidsmarkt in balans.

Misschien denk je dat die WAB jouw organisatie niet raakt? Nou, dat is dus niet zo. De WAB raakt namelijk elk bedrijf in Nederland, of je nu alleen vast personeel hebt of alleen flex personeel.

 

Daarom hebben we een masterclass over de WAB gemaakt. In de masterclass van HR Masterminds van november vertellen we je alle ins en outs van de WAB.

Onderdeel van de masterclass is een hele handige WAB-scan, waarmee je binnen 10 minuten de impact van de WAB voor jouw bedrijf boven tafel hebt. Zodat je precies weet wat je wel en niet moet doen. Je leert:

  • Waarom de WAB impact heeft op elke organisatie in Nederland en dus ook die van jou
  • Waarom slimme werkgeverstrucjes en draaideur-werkgeverschap verleden tijd zijn, én waarom je dit ook niet meer moet willen
  • Hoe je dankzij je WAB weer eens smeuïge discussie in de directiekamer kunt voeren
  • Dat de WAB niet zomaar een wetje is, maar impact heeft op je strategische personeelsbeleid
  • Hoe je voorkomt dat je je in de luren laat leggen door white papers van dure consultants en glossy advocatenkantoren
  • Hoe je met onze slimme WAB-scan binnen 10 minuten de impact voor jouw organisatie in kaart hebt

 

Meer weten? Meld je dan nu aan voor HR Masterminds.

HR Masterminds is een programma dat je helpt echt goed te worden in je vak. Want als HR-professional ga je samen met ons werken aan next level HR.

Gegarandeerd zonder stress, want we doen maar één onderwerp per keer. Elke maand krijg je een nieuwe succesformule opgestuurd over één HR-thema. Die krijg je als online video-masterclass, maar ook op papier en als mp3.

De masterclass over de WAB staat volgende week online, dus mis hem niet.

Je kunt je nog tot dinsdag 12 november 18:00 uur aanmelden.

 

Bekijk hier het aanbod van HR masterminds

Er is ook een VIP-membership; dan krijg je ook één-op-één coaching en kom je 4 x per jaar met andere gelijkgestemde HR-professionals bij elkaar die net als jij alles uit hun vak willen halen.

Een lidmaatschap is er al vanaf € 57,– per maand.

 

Meld je hier aan voor HR Masterminds

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids