Skip to content

Het beste nieuwjaarsvuur ooit

Leestijd 6 minuten

Home > HRM-tertainment > Het beste nieuwjaarsvuur ooit

In dit bericht leer je hoe je het beste en heetste vuur ooit maakt. En ik beloof je, het lezen ervan duurt een stuk langer dan het maken van dat vuur.

Ik kreeg deze tip vorig jaar kerst van Aartjan van Erkel. En ik jat hem volledig schaamteloos, omdat hij hem ook maar heeft geleend.

Dit bericht ligt dus al een jaar te sudderen. En sinds ik deze supertruc ken, plaag ik graag mijn compagnon Marco met zijn haardvuur skills.

Voor de mensen die Marco een beetje kennen, hij is nogal van het extreme houthakken.

Hij heeft zijn eigen bos, kettingzaagt met gevaar voor eigen leven complete bomen om, houthakt rustig 20 kuub per jaar weg en stookt het daarna ook nog op in een van zijn houtkachels.

Maar hoe goed hij ook is met hout, Marco kan dus geen goed vuur maken.

Deze vreugdevuurtip is trouwens ook voor die arme Hagenezen die zo slecht zijn in vuur maken, dat ze nu verplicht met van die lullige Xenos tuinfakkels het Nieuwjaar in moesten luiden.

Maar deze mail is natuurlijk vooral ook voor jou, zeker als je net deze weken hard nodig hebt om bij te komen van al het harde werken. En komend jaar niet in februari alweer opgebrand wilt zijn.

Dus lieve HR-professional, hier komt de ultieme tip voor het beste vuur ooit.

En dat beste vuur ooit is dus niet zo’n bewerkelijk scouting vuurtje, waar je op je knieën bij moet zitten en dat je al blazend steeds mond-op-mondbeademing moet geven.

Tuurlijk, zo’n scouting vuur is best leuk. Als je tien jaar bent, heul veul geduld hebt en de hele zaterdag toch niets beter te doen hebt dan met de andere welpen op het scoutingterrein door te brengen.

Maar een beetje de scout uithangen is niet handig als je ook nog oliebollen wilt bakken, vuurwerk moet kopen of gewoon liever een boek leest.

Nee, de ultieme manier om een fikkie te stoken is compleet anders dan de stiekeme-pyromaan-in-jou denkt. Waarschijnlijk geloof je net als ik eerst ook niet dat het werkt.

Maar ik beloof je een vuur dat nauwelijks rookt, bijna geen as achterlaat en loeiheet wordt. Een vuur dat onderhoudsvrij is. Dat urenlang blijft branden, terwijl jij niks hoeft te doen.

En ik garandeer je, het resultaat is het beste en héétste vuur ooit. Je hoeft alleen maar lekker in dat vuur te staren, hebt alle tijd voor een goed gesprek en wordt heerlijk warm. Klinkt best goed toch?

Het heet een upside down fire.

Dus doe eens gek en probeer het vandaag nog uit. Of, als je liever je handen niet vies maakt, vraag het dan aan je partner.

Hij (of zij) zal eerst mopperen en sceptisch zijn, maar als hij na een halfuurtje het resultaat ziet, dan wil hij nooit meer wat anders. En jij ook niet.

Okay, je bent genoeg opgewarmd nu, komt-ie:

Je begint een upside down fire met de allerdikste blokken. Die mogen zelfs een beetje vochtig zijn.

Die leg je horizontaal neer in de open haard, stijf tegen elkaar, zonder tussenruimte tussen de blokken. Op die laag dikke blokken leg je kruislings een laag dunnere houtblokken. Ook weer zonder tussenruimtes.

Daar bovenop kruislings een laag iets dunnere blokjes. En helemaal bovenop een laag aanmaakhoutjes. Van die dunnetjes. Die moeten wel droog zijn. Droge plankjes mogen ook. En ook weer stijf tegen elkaar aan.

Op de aanmaakhoutjes leg je 3 tot 5 aanmaakblokjes en een paar proppen krantenpapier. Als je een grote haard hebt, of je woont in Den Haag en wilt een vreugdevuur dat hoger is dan het Kurhaus, dan kun je nog meer lagen houtblokken toevoegen. Als het maar van dik naar dun gaat.

Hoe meer lagen hout je neerlegt, hoe langer jij niks hoeft te doen.

Als je klaar bent met stapelen, steek je het krantenpapier aan. Daardoor begin je met een paar grote vlammen, waardoor je rookkanaal goed gaat trekken. Tegelijkertijd steek je de aanmaakblokjes aan.

Geniet ervan!

Een kleine waarschuwing. De eerste 20 minuten lijkt het in de verste verte niet op een vuur, want dan zie je alleen maar kleine vlammetjes. Wat je ook doet, raak het vuur niet aan.

Je zal zien dat het hout laag voor laag gaat branden. De gloeiende kooltjes van de bovenste laag steken langzamerhand de laag eronder aan.

Nat hout dat helemaal onderop ligt, vat daardoor uiteindelijk ook vlam.

Voila, een onalledaagse manier van stoken, die veel beter werkt dan wat iedereen doet.

Die je veel minder tijd kost. En je een vuur geeft dat veel langer brandt.

Ook voor het werken aan je ontwikkeling als HR-professional is er een onalledaagse manier die veel beter werkt dan alle standaard opleidingen die je via zo’n luxe gids of schreeuwerig reclamespotje kunt bestellen.

Veel HR-professionals doen namelijk om de zoveel jaar zo’n opleiding, maar komen toch nooit verder.

Omdat het alleen maar theorie is, omdat zo’n opleiding veel te veel tijd kost, of omdat er wordt gewerkt met scouting weetjes van ruim honderd jaar oud en de wereld echt niet meer zo is als toen.

Het vuur brandt misschien heel even fel, maar dooft dan net zo snel weer uit. Het levert je geen drol op, kost je bizar veel tijd en je voelt je binnen drie weken al weer opgebrand.

Want op je werk verandert er niets. Je directie neemt je nog steeds niet serieus, je wordt geleefd door to-do lijstjes van anderen en mag alle vervelende rotklusjes opknappen waar de managers geen zin in hebben.

Wat je ook gaat doen in 2020. Ik gun je dat je het aandurft het volgend jaar eens onalledaags aan te pakken.

Bijvoorbeeld met ons HR Masterminds jaarprogramma voor HR-professionals die toe zijn aan hun volgende stap als HR-professional.

Dat is een programma waarbij je niet steeds op je knieën hoeft te zitten om het vuurtje weer nieuw leven in te blazen. Dat je maar een uurtje per maand kost en dat je al vanaf dag één tot een veel betere adviseur maakt.

Een adviseur die vanaf dan door de directie gevraagd wordt mee te denken over strategische HR-thema’s.

Ik snap het, jij bent kritisch, maar om maar eens zo’n overpeinzing bij het haardvuur op te gooien: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Ben je daar blij mee? Mooi, blijf dan vooral lekker zitten en pook je vuurtje nog een keer op…

Ben je dat zat en heb je wel oren naar een onalledaagse methode om je vuur eens goed op te stoken en er in 2020 echt warm bij te zitten? Ben je toe aan je volgende stap en wil je niet nog een jaar stilstaan?

Kijk dan eens naar het HR Masterminds programma.

Hele fijne jaarwisseling en alvast een heel gezond en vurig 2020.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids