Spring naar content

Falende bamibrommers

Leestijd 5 minuten

Home > HRM-tertainment > Falende bamibrommers

Deze week ben ik op vakantie. Althans, dat zou ik zijn als mijn zoon geen roet in het eten had gegooid.

Drie dagen voordat we op vakantie gingen, kondigde hij aan dat hij niet mee ging. Teveel stress zo’n weekje Griekenland.

Welkom in de wondere wereld van een autistische puber. Hij heeft geen flauw benul dat jij als ouder behoefte hebt aan vakantie, maar snapt tot op de millimeter hoe hij jou onder druk kan zetten.

En dus ben ik thuis.

Als ik één ding geleerd heb in bijna 18 jaar als opvoeder, is dat niets zo loopt als het oei-ik-groei boek beschrijft. En dat je daar maar beter klaar voor kunt zijn, anders kom je van een koude kermis thuis.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ken geen ouder die zijn kinderen niet het allerbeste wenst, zelfs niet als er alleen maar schuttingtaal uit hun ongepoetste fietsenrek komt en ze zich misdragen als de eerste de beste onbehouwen Rus in een cheesy all inclusive hotel.

Want zeg nu eerlijk, als je zo’n hummeltje voor het eerst in je armen hebt, dan fantaseer je vooral over een gelukkig en gezond kind, met als kers op de taart een mooie carrière, als dokter of uitvinder of zo.

En dan leest zelfs de grootste anti-poepluier-hork boeken als “Help, ik word vader”, “Bevallen zonder baren” en “18 jaar ellende is nog maar het begin”.

En daarna weet je het zeker. Dat jouw kind nooit op z’n muil valt, of al die ellendige dingen mee zal maken die in die boeken staan. Dat is voor losers.

Maar helaas, in al die jaren was ik vooral ook mijn (te hoge) verwachtingen aan het managen. Eerst omgaan met mijn eigen desillusies dat mijn kind geen dokter of rechter wordt. En daarna dat hij zelfs geen VMBO-diploma haalt, of zelfs maar een diploma.

En nog later ben je al blij dat je kind überhaupt gezond is, omdat hij al drie maanden ziek op de bank ligt. Of dat je een keer een goed gesprek kunt voeren dat langer duurt dan 5 minuten.

Maar hé, zielig en teleurgesteld in een hoekje gaan zitten heeft geen zin, voor niemand.

Dus ook al word ik deze week tot overmaat van ramp in het bos in mijn been gebeten door een ka u thee hond… ook al heb ik dan misschien niet echt vakantie… Ik doe gewoon aan carpe that farking diem .

Want Alan Watts’ Wet van de omkering zegt niet voor niets dat je als je alleen maar benadrukt wat je niet hebt, je daar ongelofelijk ongelukkig van wordt.

Ik draai het dus om en kijk naar wat ik wél heb. Nou, ondertussen weet ik mooi alles over falende bamibrommers, varioringen en de kunst van het opvoeren van tweetakts, over speakers en benodigde ohms, Skylanders Giants én Minecraft tactieken.

Zo heb ik in de loop van de tijd een plan ontwikkeld. Een plan om mijn kind toch zo gelukkig mogelijk te laten zijn. Een prachtige plek te geven in een wereld die in de ogen van steeds meer mensen vooral draait om succes en likes.

Twee dingen die hij niet zal hebben volgens diezelfde maatstaven. Net als 99 procent van ons. En dat het precies daarom hoe dan ook goed komt, omdat hij eigenlijk net zo gewoon of bijzonder is als jij en ik.

Ik moest hier aan denken toen we bezig waren met de HR Masterminds van september. Die masterclass gaat erover hoe je projecten succesvol maakt.

Het opvoeden van een kind lijkt wel een beetje op een project. Veel ouders denken dat je dat opvoeden er wel even bij doet.

Veel HR-professionals denken ook dat ze projecten er wel even bij doen.

En sommigen denken dat ze nooit te maken hebben met projecten. Of ze krijgen jeuk van alleen het woord alleen al. En al helemaal van de autistische zweem die om de term “project” hangt.

Want projecten worden gedaan door mannen met six sigma black belts, die met de nieuwste scrum-technieken het PID-varkentje wel eens zullen wassen. Volkomen Agile proof natuurlijk.

Gaap…

Toch hebben ze een punt. Want als je zomaar in een project duikt, dan is de kans dat dit mislukt meer dan 70 procent. Je kunt maar beter voorbereid zijn.

Precies daarover gaat de masterclass van september. Over welke vragen je moet stellen voordat je een project begint. En hoe je door deze vragen vooraf te stellen ervoor zorgt dat jouw project wel succesvol wordt.

In de masterclass over succesvolle HR-projecten leer je:

Hoe je baas ineens bloednieuwsgierig wordt naar je HR-project door maar één ding toe te voegen aan je projectplan.
Hoe je voorkomt dat je jeuk krijgt als je weer eens wordt opgezadeld met een project.
Dat je per jaar vijf projecten meer doet dan je denkt (en hoe je herkent welke dat zijn).
Welke 10 vragen je moet stellen voordat je begint aan een project.
Hoe je doelen opstelt die je directie, OR en medewerkers niet alleen begrijpen, maar ook omarmen.
Wil je de masterclass volgen? Word dan nu lid van HR Masterminds.

HR Masterminds is een programma voor HR-professionals die toe zijn aan next level HR. Elke maand krijg je een nieuwe succesformule opgestuurd over een HR-thema.

Word je VIP-member, dan krijg je ook één-op-één coaching en kom je 4 x per jaar met andere gelijkgestemde HR-professionals bij elkaar die net als jij alles uit hun vak willen halen.

Een lidmaatschap is er al vanaf € 57,– per maand.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids