Skip to content

Bejaarde Corona Doomsday Prep talk

Leestijd 4 minuten

Home > HRM-tertainment > Bejaarde Corona Doomsday Prep talk

Tijdens mijn wandeling vanmorgen sprak ik een mevrouwtje van 78. Ze loopt achter een rollator, haar grijze haren een beetje verwilderd om haar heen.

Kobus, haar piepklein grijze adhd-hondje trekt haar bijna omver, zo fragiel is ze.

Terwijl ik goedemorgen zeg, steekt ze kwiek haar elleboog uit, voor een elleboog-shake. “Ik mag geen handen meer schudden”, zegt ze.

En daarna voegt ze eraan toe dat ze zich zorgen maakt. Want ze is bang dat ze griep krijgt. Want als je griep krijgt, lig je helemaal alleen in je huis te wachten tot je beter wordt.

Daarom heeft ze besloten dat ze liever Corona krijgt. En er dan ook bij voorkeur aan dood gaat. Want dan is ze en niet alleen én mag ze sterven in het ziekenhuis.

Als de praktisch ingestelde Corona Doomsday Prepper die ze is, heeft ze haar koffertje al klaar staan in de gang.

Dat komt omdat ze zich heeft verdiept in de zachte Corono dood. Want de meeste mensen sterven door de longontsteking die bij dit virus hoort.

En sterven aan een longontsteking, dat schijnt best een zachte dood te zijn, waarbij je een beetje mozes-kriebel naar het licht gaat.

Nu ben ik de laatste om Corona te bagatelliseren. Ik ben geen medicus en heb geen idee hoe erg het echt is. En als hele regio’s worden afgesloten van de buitenwereld, dan is het vast nog veel erger dan we denken.

Maar toch. Ik denk dan, een beetje griep is goed voor 500.000 Nederlandse griepgevallen. Dan valt de economie toch ook niet stil? Dan ontstaat er toch ook geen economische crisis die beurzen wereldwijd donkerpaars kleurt?

En oké, 3000 doden dat is best veel, maar elk jaar gaan er wereldwijd alleen al 4 miljoen mensen dood aan een longontsteking.

En in Nederland alleen al gaan elke dag opnieuw meer dan 300 mensen dood aan de gevolgen van roken.

Een op de drie Nederlands overlijdt aan hart- en vaatziektes en voor een deel is dat te voorkomen door simpele verbeteringen door te voeren in je lifestyle.

Per jaar krijgen 95.000 mensen de diagnose kanker en in de helft van de gevallen heeft lifestyle bij gedragen aan het ontstaan ervan.

Elke dode is er een teveel, maar waarom staan de kranten wel vol van alle Corona calamiteiten en doen we zo weinig aan al die andere ziektes?

Want als maar 1% van de Nederlanders zou stoppen met roken, dalen de zorgkosten bijvoorbeeld met 600 miljoen per jaar. Ofwel als iedereen met roken zou stoppen, dalen de zorgkosten met bijna 14 miljard.

Dat is een structurele besparing van 14 procent op alle zorgkosten, ofwel bijna 2% van het BNP.

De accijnsopbrengsten van tabak zijn voor de overheid trouwens tegen de drie miljard euro. En de tabaksindustrie is samen met de farmaceutische en voedselindustrie de grootste lobbyist ter wereld.

Durft daarom geen enkele politicus zijn vingertjes te branden aan simpele maatregelen, zoals het uitbannen van tabak, het opleggen van accijns op al het bewerkte voedsel waar je bewezen dik en ongezond van wordt, of waar je hart- en vaatziektes of kanker van kunt krijgen?

Geven we daarom liever meer dan 100 miljard aan zorg uit? Omdat we bang zijn voor de meest machtige lobbyisten ter wereld? Omdat we liever onze kop in het zand steken dan tientallen miljarden te besparen?

Lezen we daarom liever live blogs over Corona en het einde van de wereld? Omdat dat dingen zijn die je pas raken als je in je quarantaine bedje in het ziekenhuis ligt? En je er nu dus niets mee hoeft te doen?

Dat zijn vragen die ik mezelf de afgelopen weken steeds vaker stel. En jij? Wat doe jij?

Als jij de afgelopen maand elke dag minstens drie keer incheckt op het Corono live blog, dan is BG magazine niets voor jou. Want ons online vaktijdschrift voor HR-professionals doet niet aan vluchtige hypes of massa hysterische live blogs.

Dus als jij het liefst ’s ochtends schreeuwerige krantenkoppen leest of vooral gaat voor heul veul voor gratis in plaats van diepgang, kwaliteit of 100% onafhankelijke journalistiek, neem dan vooral geen kijkje op BG magazine.

Zoek je juist wél diepgang en achtergrond, ver weg van alle massahysterie, die je helpt bij je werk als HR-professional?

Kijk dan op BG magazine en neem een proefabonnement

Daar leer je gegarandeerd meer van dan van het zoveelste live blog over het einde van de wereld.

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment

Twee keer per week krijg je mijn persoonlijke HR-tips. Verhalen vol humor, verwondering en inspiratie over HRM. Waarschuwing: niet geschikt als je niet kunt relativeren, alles gratis wilt of als je heule lange tenen hebt.

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids