Skip to content

Waar let je op bij het kiezen van de juiste arbodienst?

Leestijd 4 minuten

Home > Blog > Arbodienst > Waar let je op bij het kiezen van de juiste arbodienst?

Een arbodienst helpt jou als werkgever bij het begeleiden van je zieke medewerkers. Samen zorg je ervoor dat er goed wordt gekeken of de medewerker arbeidsongeschikt is, wat hij of zij nog wél kan en wat je kunt doen om het herstel te bevorderen. Dit alles verloopt als het goed is precies volgens de Wet Verbetering Poortwachter, de Privacyregels en de toetsingscriteria van het UWV. Ideaal toch?

Helaas loopt het niet altijd zo gesmeerd. De arbodienst is niet altijd even geïnteresseerd in jou als klant, communiceert niet altijd even sterk of snel, zit niet altijd om de hoek, is soms wel héél reactief en factureert er af en toe lustig op los. Het is dus van groot belang dat je de juiste arbodienst kiest. Maar hoe kies je dan de juiste arbodienst? Waar let je op? Wat zijn de verschillen tussen de diensten? Hier gaan we dieper op in, zodat je makkelijker en sneller tot de juiste keuze voor jouw organisatie komt.

Wat mag je van een arbodienst verwachten?

Voordat we verder gaan op het kiezen van de juiste arbodienst, is het eerst belangrijk om te weten wat je van een arbodienst mag verwachten. Je arbodienst is een belangrijke schakel wanneer het gaat om verzuim, veilig werken en risico’s beperken. Ze begeleiden medewerkers tijdens het verzuim naar een goede en efficiënte re-integratie, ze helpen bij het opstellen van- en toetsen de RI&E, ze begeleiden gezondheidsonderzoeken en kunnen aanstellingskeuringen doen. Ook mag je van je arbodienst verwachten dat ze je adviseren over je gezondheidsbeleid, hoe je risico’s op verzuim kunt verkleinen en hoe je je verzuimpercentage kunt verlagen. Een goede samenwerking met een arbodienst biedt dan ook vele voordelen.

Wat zijn de minimale wettelijke verplichtingen voor elke werkgever?

Het is goed om eerst te kijken naar de wettelijke verplichtingen die je als werkgever hebt. Voor elke organisatie met in ieder geval één medewerker is het vanaf juli 2017 verplicht om minimaal een basiscontract te hebben bij een arbodienst. Val je bijvoorbeeld in de vangnetregeling, dan moet je alles onderbrengen bij een gecertificeerde arbodienst. Of mag je voor de maatwerkregeling gaan en zelf je kerndeskundigen kiezen? Wanneer je voor de maatwerkregeling gaat, dan adviseren we je om de OR hier in een vroeg stadium bij te betrekken. Zij weten vaak ook goed wat er speelt in de organisatie én hebben instemmingsrecht bij de uiteindelijke keuze voor een arbodienst. Kom er dus achter hoe de OR hierin staat en wat hun verwachtingen van jou en van de arbodienst zijn. Weet je dit, dan is het makkelijker om de OR mee te krijgen in de beslissingen die jij belangrijk vindt voor je organisatie.

Arbodienst

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

De beste arbodiensten al voor je geselecteerd

Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite

Persoonlijk advies van dé arbo experts

Meer dan 11.000 klanten

Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Vergelijk gratis de beste arbodiensten

De arbodienst moet natuurlijk wel aansluiten op jouw vraag

Behalve de wettelijke verplichtingen, zijn er natuurlijk ook nog je eigen behoeften om rekening mee te houden. Als je eerder met een arbodienst hebt gewerkt, weet je waarschijnlijk al wat beter wat je meer en minder belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld compleet ontzorgd worden of zoveel mogelijk zelf doen? Hierboven hebben we beschreven wat je van een arbodienst mag verwachten. Naast deze verzuimbegeleiding kun je ook denken aan het gezondheidsbeleid dat je voert, hoe ga je om met duurzame inzetbaarheid, hoe is het verzuim nu geregeld binnen je organisatie, wat verwachten je medewerkers van jou als werkgever omtrent gezondheid en verzuim en wat is je eigen visie en je ambitie omtrent deze onderwerpen? Als je nóg een stapje verder gaat kunt je denken  aan de manier van samenwerken, verwacht je een proactieve houding of wil je liever zelf aangeven wanneer je iets nodig hebt, vind je het belangrijk dat je arbodienst kennis heeft van jouw sector, organisatiegrootte en -cultuur?

Nu je je vraag scherper hebt, start je echte zoektocht. Vraag dus nooit naar algemene brochures of standaardoffertes. Richt je bij het zoeken altijd op  jouw specifieke behoefte. Probeer er in de gesprekken met minimaal drie verschillende arbodiensten achter te komen of je aansluiting vindt tussen jouw behoeften, de desbetreffende dienst en de mogelijkheden die zij bieden.

Dus hoe kies je dan de juiste arbodienst?

Heb je goed in beeld wat jouw verplichtingen zijn? En ook waar je behoeften liggen? Ga jezelf dan oriënteren bij verschillende arbodiensten en stel ze in ieder geval de juiste vragen. Welke diensten sluiten goed aan bij wat jij nodig hebt, bij welke arbodiensten krijg je een goed gevoel en zie je een samenwerking voor je? Je kunt ook eens gaan praten met vergelijkbare organisaties om te zien hoe zij het geregeld hebben. Wil je hier niet te veel tijd aan besteden en wel werken met een arbodienst die volledig aansluit op jouw behoeften? Wij denken met je mee en helpen je op een eerlijke en transparante manier om de best passende arbodienst voor jou te vinden. Meer weten? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

Tip! Sinds juli 2017 is het dus wettelijk verplicht om een samenwerking te hebben met een arbodienst. Heb je nog geen contract afgesloten? Doe dit dan in ieder geval voor juli 2018 om een boete te vermijden, want vanaf dan gaat de inspectiedienst SZW actief controleren of organisaties zich aan deze verplichting houden.

Nog ergens hulp bij nodig?

DirectContactKlein
Marco, Bob, Mirco en Merve

Direct advies: 085 - 049 1540

 ma - vrij: 9.00 tot 17.00 uur

Klantbeoordelingen

Elke week gratis de beste HR-Tips

Ontvang gratis de beste HR-tips waarmee je je werk 2 x sneller en 5 x slimmer kunt doen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Elke week de gratis beste HR-tips?

Elke dag 11.000 HR professionals blij maken. Dat is waar HR Navigator voor staat. We willen jou inspireren en helpen om je werk als HR professional  slimmer en beter te doen.

Voorkom dat je de verkeerde arbodienst kiest

In deze handige gratis inkoopgids vertellen we je alles wat we de de afgelopen 10 jaar hebben geleerd over het selecteren van de best passende arbodienst voor onze 11.000 klanten.

Arbodienst inkoopgids
Arbodienst inkoopgids

✓ 5 niet te missen feiten en fabels over arbodienstverlening

✓ Prik door alle glimmende folders en verkooppraatjes heen

✓ Gebaseerd op onze ervaring met 11.000 inkooptrajecten

Meld je aan

HRM-tertainment

Voor een beetje

in je HR

HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment
HRM-tertainment

60 powertips die elke HR-professional moet kennen

Meld je aan voor de dagelijkse powertip

Powertips

Alles wat je moet weten over het selecteren van een arbodienst

Ontvang de gratis inkoopgids arbodienstverlening

arbodienst inkoopgids