Bel direct:
085 - 049 1540

Wat kost een arbodienst?

 

Zijn er kosten verbonden aan een arbodienst?

Ja, er zijn kosten verbonden aan arbodienstverlening. Een arbodienst is een commerciële instelling dus je betaalt voor de diensten die ze leveren. Volgens de Arbowet is een arbodienst verplicht en daar zijn nou eenmaal kosten aan verbonden, een gratis arbodienst bestaat niet. Je bent wel helemaal vrij in je keuze welke dienstverlener je in de arm neemt.

Wat kost een zieke werknemer per dag eigenlijk?

Werkgevers zijn wettelijk verplicht om minimaal 70 procent van het loon gedurende 104 weken door te betalen. Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag, dit is de loondoorbetaling. Daarnaast heb je als werkgever ook te maken met indirecte kosten: kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, begeleiding en re-integratie van een zieke medewerker. Hiermee kunnen de ziekteverzuimkosten oplopen tot wel 400 euro per dag!

Start selectie arbodienst

✓ 10 x sneller dan zelf doen
✓ 3 maatwerk offertes

Wat is de dienstverlening waarvoor ik betaal?  

De Arbowet schrijft voor dat er vier kerntaken zijn waarbij je je in ieder geval moet laten ondersteunen door een arbodienst: het voorkomen van ziekteverzuim, ziekteverzuimbegeleiding, Periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PAGO), aanstellingskeuringen en het uitvoeren en opstellen van de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Daarnaast zijn er nog andere vormen van ondersteuning mogelijk waarmee een arbodienst kan helpen. Trainingen voor leidinggevenden en medewerkers bijvoorbeeld.

Per 1 juli 2017 dient iedere werkgever een basiscontract te hebben met een arbodienst of bedrijfsarts. In dit basiscontract arbodienstverlening staat bij welke taken je je moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts.

Wat kost een arbodienst?

Gemiddeld kost een arbodienst tussen de 80 en 120 euro per werknemer per jaar. Dat is ongeveer 0,3% van de loonsom op jaarbasis. Er zijn diverse samenwerkingsvormen mogelijk met arbodienstverleners. We noemen de twee belangrijkste.

Een all-in abonnement

Met een all-in abonnement weet je precies wat je per jaar aan kosten kwijt bent voor je arbodienst: je betaalt namelijk een vast bedrag per medewerker per jaar. De kosten voor een abonnement variëren tussen de 80 en 120 euro. Deze bedragen zijn vaak inclusief de aansluitkosten van een arbodienst.

Verrichtingen

Je betaalt een basisbedrag zodat je bent aangesloten op het verzuimregistratiesysteem van de arbodienst. Dit bedrag is meestal een paar tientjes per medewerker per jaar. Daarnaast betaal je voor iedere verrichting van een professional – een bedrijfsarts of casemanager bijvoorbeeld. Bij deze vorm van dienstverlening weet je niet precies wat je kwijt bent op jaarbasis, maar met een gemiddeld ziekteverzuim kom je uit op hetzelfde bedrag: tussen de 80 en 100 euro per medewerker per jaar. De hoogte van het ziekteverzuim is per branche verschillend, waardoor de genoemde bedragen kunnen afwijken.

Wat levert een arbodienst mij op?

Helaas wordt arbodienstverlening vaak gezien als verplichte kostenpost en wordt er niet gekeken naar wat het kan opleveren. Als je een klein bedrijf hebt dan heb je natuurlijk niet iedere dag te maken met verzuim en kunnen dat soort kosten overbodig lijken. Totdat je te maken krijgt met een langdurig zieke medewerker. Als je het dan niet goed geregeld hebt, dan kun je als MKB’er zelfs failliet gaan! Los van de loondoorbetaling riskeer je ook boetes als je nalaat om werknemers goed te begeleiden.

 

Vind de best passende HR dienstverlener

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.