Heeft u de juiste arbodienst? Check uw arbodienst op deze 10 puntenHeeft u de juiste arbodienst? Check uw arbodienst op deze 10 puntenHeeft u de juiste arbodienst? Check uw arbodienst op deze 10 punten

Heb je de juiste arbodienst? Check jouw arbodienst op deze 10 punten

3 augustus 2017
Bedrijfsarts

Sinds 1 juli van dit jaar is de Arbowet op een aantal punten gewijzigd. In deze wet is het ‘Basiscontract Arbodienstverlening’ geïntroduceerd. Hierin is de minimale standaard wettelijk vastgelegd. Arbokiezer ziet dat veel werkgevers hun arbozaken nog niet goed geregeld hebben, wat kan leiden tot een flinke boete. Het boetebeleid van de SZW is aangescherpt. Tijd dus voor een check-up. Arbokiezer helpt je niet alleen met het voldoen aan de wettelijke verplichting, wij zoeken samen met jou de best passende arbodienst voor jouw organisatie. Hieronder 10 vragen met antwoorden om de juiste arbodienst te kiezen.

1. Hoeveel regie kan je zelf voeren?

Zijn jouw leidinggevenden in staat om verzuim te begeleiden? Een casemanager of bedrijfsarts aan te sturen? En wat doet P&O bij langdurig verzuim? Kortom: wat moet je inkopen en biedt jouw arbodienst dat?

2. Sluit de providerboog van de arbodienst aan op jouw uitdagingen?

Wat biedt de arbodienst naast de bedrijfsarts en verzuimbegeleiding? Wat doen ze bijvoorbeeld aan preventie, risico-inventarisatie, PMO’s, re-integratie of duurzame inzetbaarheid?

Keuzestress? Vergelijk gratis de beste 45 arbodiensten

Jij vertelt wat je zoekt, wij regelen de rest

✓ De beste arbodiensten al voor je geselecteerd
✓ Enige onafhankelijke arbodienst vergelijkingssite
✓ Persoonlijk advies van dé arbo experts
✓ Meer dan 21.462 klanten
✓ Snel 3 offertes van de beste arbodiensten

Keuze Arbodienst

3. Hoe beschikbaar is de bedrijfsarts?

Het is overduidelijk: de krapte van bedrijfsartsen is dramatisch groot. Je wilt niet dat jouw zieke werknemer pas na weken wordt opgeroepen. Checken dus: hoe snel kan je een spreekuur inplannen bij jou in de buurt? Is rechtstreeks contact met de bedrijfsarts mogelijk?

4. Laat je inspireren door jouw arbodienst!

Leg de arbodienst jouw uitdagingen voor en laat hèn oplossingen bedenken. Zij dealen dagelijks met zaken als langdurig verzuim of duurzame inzetbaarheid. Meer ervaring betekent ook betere oplossingen!

5. Staat de arbodienst echt voor je klaar als jij ze nodig hebt?

Een veelgehoorde klacht: mijn arbodienst toont weinig interesse in mijn situatie. Dat wil je niet als werkgever dus hup, zet aan die onderbuik: wat zegt jouw intuïtie?

6. Kies nooit voor het gratis abonnementje: kost niks, maar je krijgt ook niks.

Met de nieuwe Arbowet krijgt een arbodienst meer taken in haar pakket, zeker wat betreft preventie en meer overleg en samenwerking met jou als opdrachtgever. Dat kan gewoon niet gratis.

7. Is 2e spoor re-integratie bij jouw arbodienst wél succesvol?

Heeft de arbodienst ervaring en zijn ze succesvol met 2e spoor re-integratie binnen jouw branche?

8. Check de branchekennis van jouw arbodienst

Vraag jouw arbodienst om aantoonbare ervaring bij branchegenoten. Of leg ze een praktijkgeval voor. Welke oplossingen heeft de arbodienst voor jouw sector in petto?

9. Ken jouw casemanager

In verband met de privacywetgeving mag de werkgever bijna niks meer vragen aan een zieke werknemer. De casemanager mag dit wel (mits vanuit de verlengde arm van de bedrijfsarts). Het is dus belangrijk dat je goed contact hebt met de casemanager van de arbodienst. Dan weet je eerder wat er speelt en kan je alvast mogelijke oplossingen gaan afwegen, zonder de privacy van de werknemer te schenden.

10. Vraag jouw arbodienst om referenties!

En ten slotte, vraag jouw arbodienst om referenties. Dat doe je toch ook als je nieuw personeel aanneemt? Zijn ze aantoonbaar succesvol? Wie zijn hun klanten? Schroom niet om vragen te stellen en bel die referenten.