Bel direct:
085 - 049 1540

Gratis arbodienst: laat je niet foppen!

 

Bij het kiezen van een (nieuwe) arbodienst kan het verleidelijk zijn om te gaan voor een ‘gratis arbodienst’. Je betaalt dan geen abonnementskosten en gaat pas betalen als je de arbodienst ook echt inzet. Dat klinkt aanlokkelijk, maar is echt niet verstandig. Dat vindt Marco de Zeeuw van Arbokiezer, een online dienst voor werkgevers die op zoek zijn naar de best passende arbodienst.

Degelijke arbodienstverlening gaat verder dan het verzuimspreekuur bij de bedrijfsarts. De juiste arbopartner kent jouw organisatie, de branche, de aanwezige risico’s, de werkplekken en de organisatiecultuur. Minimaal één keer per jaar zit je samen met jouw arbodienst om tafel om op basis van een heldere rapportage de aanpak voor de komende periode vast te stellen.

Persoonlijk contact en betrokkenheid essentieel
Alleen als een arbodienst jouw organisatie kent, kan deze goede, concrete adviezen geven. Een gratis arbodienst kan dit per definitie niet, omdat deze relatie ontbreekt. Volgens De Zeeuw is een wezenlijke relatie met je arbodienst de voorwaarde voor een goede verzuimaanpak. Ofwel: je hebt persoonlijk contact, je voelt hun betrokkenheid en je weet met wie je zaken doet.

De gratis arbocontracten zijn niet toegesneden op de specifieke wensen of behoeften van een werkgever. En de bedrijfsarts wordt bij de gratis aansluiting pas ingeschakeld als het kalf al verdronken is. Goedkoop is dan dus duurkoop. Waarom? Elke onnodige verzuimdag kost gemiddeld € 200. Als je de bedrijfsarts pas na een maand inzet, heb je dus de eerste paar duizend euro verzuimkosten al aan je broek.

Start selectie arbodienst

✓ 10 x sneller dan zelf doen
✓ 3 maatwerk offertes

Uurtje factuurtje
Het niet of te laat inzetten zorgt ook voor onnodig lang verzuim. Bovendien speel je in de eerste maand zelf voor dokter en is je dossier niet Poortwachter-proof. En dan krijg je ook nog eens voor elk telefoontje een factuur van de arbodienst. Die moet jij weer controleren en verantwoorden aan jouw leidinggevende, pfff.

Ga dus niet in op de verleiding om ‘er goedkoop vanaf te zijn’. Het kost niets, maar dan heb je ook niets, concludeert De Zeeuw. Als lid van het adviseursteam bij Arbokiezer begeleidt hij jaarlijks meer dan 500 organisaties bij het selecteren van de best passende arbodienst.

Juiste zorg op juiste moment
Verreweg de meeste van deze organisaties kiezen voor een abonnementsvorm waarin minimaal een verzuimportaal, de casemanager en de bedrijfsarts is opgenomen. Daarmee verzeker je je van de juiste zorg op het moment dat je deze nodig hebt en minimaliseer je het risico op onnodige loonschade of sancties.

 

Vind de best passende HR dienstverlener

HR Navigator gebruikt cookies voor analyse- en veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren van de website en het afstemmen van de content en advertenties op deze website op jouw persoonlijke voorkeuren. Ga je verder op onze website? Dan geef je ons toestemming om de cookies te plaatsen.